Delftse onderzoeksgroepen krijgen subsidie om cybergevaar in energietransitie te onderzoeken

Foto: Armin Kübelbeck/wikimedia.org

Drie Delftse onderzoeksgroepen hebben een toekenning gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en gaan onderzoek doen naar de energietransitie. Er wordt onder andere onderzoek gedaan naar cybergevaar voor energiesystemen, de nieuwe energiemarkt en de optimalisatie van het toekomstige energiesysteem.

Door de digitalisatie worden systemen steeds beter op elkaar afgestemd en zijn ze steeds efficiënter. Maar het betekent ook dat deze digitale bestuurssystemen gevoeliger zijn voor cyberaanvallen.

Weerbaarder

Alex Stefanov, onderzoeker bij Intelligent Electrical Power Girds (EWI) leidt een onderzoeksproject waarbij verschillende partijen samenwerken om deze systemen weerbaarder te maken. Dit doen ze door innovatieve technologieën toe te passen, reactiestrategieën te creëren en netbeheerders op te leiden.

Lees ook: 338 miljoen voor onderzoek naar waterstof als energiedrager, staatssecretaris Keijzer bezoekt TU Delft >

De softwareoplossingen die Stefanov en zijn collega’s van EWI ontwikkelen, worden getest in een onderzoeksfaciliteit van de TU Delft dat onderdeel is van het nieuwe Electrical Sustainable Powerlab (ESP Lab).

Impact

Daarnaast doet Laurens de Vries onderzoek naar de invloed die verschillende energiebronnen, -systemen en leveranciers hebben op de energiemarkt. De Vries is onderzoeker bij Engineering Systems and Services (TBM) en binnen zijn project werken verschillende partijen samen om technische marktmodellen op energiegebied aan elkaar te koppelen.

Op deze manier kunnen energiebedrijven en beheerders van energienetten voldoende inzicht krijgen in de gevolgen van hun investeringsbeslissingen én krijgt de overheid inzicht in de impact van het beleid.

Bijzonder

Het laatste Delftse project dat een toekenning kreeg van de NWO focust zich op de optimalisatie van het toekomstige energiesysteem. Mathijs de Weerdt, onderzoeker bij Software Technologie (EWI) leidt een onderzoeksproject waarbij modellen de investeringsbeslissingen in de energietransitie ondersteunen.

Dit al gelezen?: Studenten TU Delft winnen Nederlandse waterstofrace >

Het samenbrengen van al deze factoren is nog nooit eerder gedaan en ook bijzonder complex. Er wordt tenslotte kennis uit verschillende vakgebieden gecombineerd en er worden nauwkeurige modellen gemaakt waarmee de overheid, provincies en gemeenten meer inzicht krijgen bij bepaalde beslissingen.