TU Delft maakt plannen voor sneltesten op campus

Op dit moment kan je je alleen nog laten testen op corona op GGD-locaties, maar binnenkort komt daar misschien verandering in. GroenLinks en D66 pleitten namelijk in een motie voor sneltesten op mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten, en de TU Delft wil beginnen met een proef.

Vanaf januari wil de Rijksuniversiteit Groningen starten met een proef-sneltestlocatie. ‘’We willen meer studenten naar de campus halen”, zegt rector magnificus Cisca Wijmenga van Groningen tegen het NRC Handelsblad. ’’Hoe mooi zou het zijn als we een sneltestlocatie neer kunnen zetten voor een van onze grote tentamenzalen, waardoor er weer meer fysiek les gegeven kan worden en we in plaats van online tentamens weer op de campus tentamens kunnen afnemen.’’

Corona-vaccin? De meerderheid van de Nederlanders staan niet te springen blijkt uit onderzoek van de TU Delft >

Ook de TU Delft is bezig met plannen voor proeven, net als de Vrije Universiteit in Amsterdam én de TU Eindhoven. Op dit moment volgen ruim 700.000 universitaire en hbo-studenten en 500.000 mbo-studenten online colleges. Ze krijgen daarnaast maar beperkt fysieke werkgroepen of praktijklessen, om zo de reisstromen van studenten – en daarmee de verspreiding van het coronavirus – te beperken.

Sneltesten op campussen

Volgens Pieter Duisenberg voorzitter van de Vereniging van Universiteiten (VSNU), lijden zowel studenten als docenten hieronder, vertelt hij in gesprek met het NRC Handelsblad. Studenten behalen weliswaar meer studiepunten dan voor de coronacrisis, maar volgens het NRC neemt wel de eenzaamheid en somberheid toe.

Toch weerhoudt dit veel nieuwe studenten niet van een inschrijving. Volgens de VSNU heeft een recordaantal studenten zich ingeschreven afgelopen zomer, namelijk 328.000. Daarnaast kregen de studenten van 2019-2020 ook langer de tijd doordat het bindend studieadvies (bsa) werd uitgesteld. Maar om opnieuw een uitstelling van het bsa te voorkomen zien de politiek en universiteiten een oplossing in sneltesten op campussen.

35.000 euro

‘’Grootschalig testen voor alleen studenten is nu niet mogelijk,’’ stelt Cisca Wijminga, rector van de RUG, tegen Het Dagblad van het Noorden. De verwachting van Wijminga is dat de uitslag van zo’n sneltest op de toekomstige locatie binnen een kwartier duidelijk is. ‘’Het is belangrijk dat studenten weten dat ze binnen in de hal veilig zijn,’’ aldus Wijminga tegen Het Dagblad van het Noorden.

TU Delft ontwikkelt software voor vaststellen besmettingsrisico corona >

Maar de onderwijsinstellingen kunnen de sneltesten niet op eigen houtje invoeren. Ze hebben een gezamenlijke aanpak nodig waarbij ook de GGD’s betrokken zijn, want alleen voor de locatie in Groningen heb je al 35.000 euro per dag nodig, zo laat Wijminga weten aan het NRC Handelsblad.

Wensdenken

Het grootschalig testen is overigens niet nieuw, in het buitenland gebeurt het al veel langer. In Slowakije werd bijvoorbeeld het gehele land getest en in Liverpool een hele stad én ook Oostenrijk is inmiddels bezig met grootschalig testen. Volgens Lisa Westerveld, GroenLinks-kamerlid is het dan ook geen ‘wensdenken’ zo laat ze aan het NRC weten.

Mondkapjesplicht op middelbare scholen: ouders spannen rechtszaak aan >

Hoe het beleid er in de praktijk uit moet zien is onduidelijk. GroenLinks wil bijvoorbeeld dat een test als een soort ‘ticket’ gaat gelden om deel te mogen nemen: ‘’Heb je college, dan werkt een negatieve testuitslag maximaal drie dagen. Wil je naar het museum of lekker sporten dan heb je per keer een negatieve testuitslag nodig. Een negatieve testuitslag is of drie dagen geldig in het onderwijs of geldig per entree bij theaterbezoek, horeca of sport,’’ aldus GroenLinks. Het is nog de vraag of zulk beleid rechtsmatig mogelijk is.