Mondkapjesplicht op middelbare scholen: landelijk hier en daar protesten, Delft lijkt zich niet druk te maken

 

Vanaf 1 december geldt een mondkapjesplicht in alle publieke openbare ruimten. Hieronder vallen bijvoorbeeld musea, theaters, winkels, horeca, maar ook scholen. En dat schiet bij sommige ouders in Nederland in het verkeerde keelgat. Zo is er zelfs een groep ouders die een geldinzameling is gestart om een rechtszaak aan te spannen tegen de mondkapjesplicht. Omroep Delft ging na hoe dit er bij de Delftse middelbare scholen voor staat.

 

Iedereen boven de dertien jaar moet na 1 december verplicht een mondkapje dragen, en wie dit niet doet riskeert een boete van €95. Organisatie Meldpunt Mondkapjes wil niets weten van deze nieuwe regels. Ze verzetten zich er zelfs actief tegen. Daarnaast zijn enkele bezorgden ouders ook een nieuwe 'GoFundMe' campagne begonnen waarmee ze geld inzamelen om een rechtszaak aan te spannen tegen de mondkapjesplicht die ingaat per 1 december. 

 

‘Geef kinderen lucht’

Volgens het meldpunt kunnen de maatregelen ‘’de gezondheid van kinderen schaden’’ en belemmeren ze de ‘’(sociale) ontwikkeling van kinderen’’, aldus de organisatie op de website. Het RIVM benadrukt echter dat het dragen van een mondmasker -mits deze van goede kwaliteit is, een goede pasvorm heeft en correct gedragen wordt- de verspreiding van het virus tegen kan gaan.

 

Met de slogan ‘Geef kinderen lucht’ hopen de organisatoren geld in te zamelen om de rechtszaak te beginnen. Daarnaast roept de organisatie in een nieuwsbrief op om ‘bewijsmateriaal’ te verzamelen. ‘’Denk aan voorbeelden als de gele batches die op sommige scholen worden gebruikt, afschuwelijke briefjes die opgehangen zijn, nare correspondentie, kinderen die buiten in de regen hutje mutje in een tent pauze staan te houden. Dat soort afgrijselijke dingen’’, aldus de nieuwsbrief van het Meldpunt Mondkapjes. Hier sluiten de ouders die de 'GoFundMe' campagne hebben opgezet zich bij aan.

 

In Delft lijken de klachten en onvrede omtrent de mondkapjesplicht nog mee te vallen. Van de Delftse middelbare scholen meldt het Stanislascollege (alle locaties) dat daar nog geen klachten waren ontvangen omtrent de mondkapjesplicht. Het Grotius college had tot dusver maar één klacht ontvangen, maar deze kon de school verwerpen door de duidelijke, landelijke richtlijnen te benadrukken.

 

Niet onrechtmatig

Het Meldpunt Mondkapjes laat weten dat zij de afgelopen maand vijfendertig klachten binnen gekregen hebben voor de regio Zuid-Holland. Eerder dit jaar probeerde ook Viruswaarheid een kort geding aan te spannen tegen de landelijke mondkapjesplicht, maar zij verloren de zaak. De rechter oordeelde: ‘’Er wordt verschillend gedacht over de vraag of de voorzitter van de Veiligheidsregio de noodverordening – juridisch gezien - mocht uitvaardigden. Het is dus niet overduidelijk. Daarom komt de rechter, terughoudend toetsend, tot de conclusie: het is niet onrechtmatig.’’

 

Het is nog de vraag of de ouders van het 'GoFundMe' initiatief een kans zullen hebben met de rechtszaak. Eerder deze week stelde onderwijsadvocaat Willem Lindeboom tegen het NRC dat scholen privaatrechtelijke instellingen zijn: ‘’Er zijn wel grondrechten zoals de persoonlijke levenssfeer, maar die zijn niet absoluut,’’ aldus Lindeboom tegen het NRC. De campagne heeft wel al bijna €18.000 weten in te zamelen.