TU Delft hoogleraren: verhogen van de luchtvochtigheid voorkomt verspreiding corona

Twee docenten aan de TU Delft stellen, samen met het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) en verschillende wetenschappers wereldwijd, dat de verhoging van de luchtvochtigheid in gebouwen kan helpen in de strijd tegen het coronavirus. Vooral in de winter.

In de winter werkt ons natuurlijke afweersysteem minder goed. Ook is de winterlucht droger waardoor de virusdeeltjes langer overleven én langer in de lucht blijven zweven, vertellen TU Delft hoogleraren Geert Keetels (meterologie) en Bas van de Wiel (atmosferische fysica) tegen Dagblad van het Noorden.

Gemene koudegolf

In deze koude tijden stookt iedereen de verwarming binnen ook nog eens op en wordt de lucht in huis nog droger. Dat droge en dus koude lucht bijdraagt aan de verspreiding van virussen werd duidelijk in 2018: ‘’In 2018 hadden we een gemene koudegolf. Twee weken daarna was de piek van de griepepidemie,” vertelt Keetels aan DvhN.

Daarom raadden de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en ECDC (de Europese variant van het RIVM) afgelopen zomer een gemiddelde luchtvochtigheidsgraad aan van rond de vijftig procent. In Nederland kwam er toen een soortgelijk advies. Volgens het RIVM was dit overigens geen ‘expliciet’ advies.

Heb je dit al gelezen: TU Delft maakt plannen voor sneltesten op campus >

Ook het Instituut voor Volksgezondheid meldt dat een goede balans in luchtvochtigheid mogelijk helpt tegen verspreidingen van ziektes als corona. Keetels aan het DvhN: ''Maar er zijn onvoldoende aanwijzingen dat er voor Covid-19 sprake is van een acuut gezondheidsrisico als de relatieve luchtvochtigheid tijdelijk iets lager is.”

Oplossing

Volgens de TU Delft hoogleraren speelt de luchtvochtigheid wél echt een sleutelrol. ''Op basis van de informatie die we nu hebben, zou ik de luchtvochtigheid aanpassen,'' aldus Keetels. De twee TU hoogleraren willen dat er een landelijk standpunt wordt ingenomen met betrekking tot de luchtvochtigheid.

De beste manier om de luchtvochtigheid in huis verbeteren is een luchtbevochtiger aanschaffen. Voor grotere ruimtes zoals werk- en schoolgebouwen hebben Keetels en Van de Wiel het RIVM aangeschreven. Airconditioners zullen echter niet de oplossing zijn, deze apparaten krijgen de luchtvochtigheid niet boven de veertig procent.

Onderzoek van de TU Delft toont 'lekkages' aan bij mondkapjes voor publiek >

Van de Wiel en Keetels geloven niet dat dit dé oplossing zal zijn om corona te stoppen, maar wel dat het een aanzienlijk aantal besmettingen kan voorkomen.