Tram 19 heeft vertraging tot tweede helft 2025

Als u met de tram naar het zuiden van de TU campus wilt, zou ik nog niet bij de halte gaan staan. Wethouder Martina Huijsmans maakte in een vergadering van de gemeentecommissie Ruimte en Verkeer bekend dat het nog tot de tweede helft van 2025 duurt totdat passagiers mogen instappen. Dat is de hoop. De wethouder houdt een slag om de arm: “dat is natuurlijk altijd onder voorbehoud.”
Tram 19

In december 2023 werd bekend dat de aanleg van dit nieuwe deel van de tram tussen Leidschendam en Delft duurder werd. Samen met de TU Delft, de leveranciers en de aannemers moest de gemeente ook een nieuwe planning maken voor de werkzaamheden. Huismans kondigde afgelopen donderdagavond aan dat er nu daadwerkelijk een planning ligt: “vandaag was er een gesprek tussen een stuurgroep van de tramlijn, de TU en de MRDH. Deze hebben afspraken gemaakt over het vervolgen van de werkzaamheden.” 

Waarom moet het dan nog zo lang duren totdat tram 19 naar zijn eindstation rijdt? De wethouder legt uit: “er is nog een jaar nodig om het hele traject aan te leggen, om geluids- en trillingsbeperkende maatregelen door te voeren. In het voorjaar van 2025 worden de verschillende installaties vervolgens uitvoerig getest, want er zitten allerlei technische snufjes in en ze willen zeker weten dat het goed gaat rijden. Dit duurt ongeveer een half jaar.” Wanneer de tram precies volgens dienstregeling gaat rijden is nog niet bekend.