Testen zonder coronasymptomen, binnenkort kan het

Delft, 11-11-2020 - Tot voor kort was het credo ‘Geen klachten? Geen coronatest’ maar daar komt binnenkort verandering in. Bepaalde doelgroepen mogen zich namelijk laten testten ook als ze géén klachten hebben.

Onder deze doelgroepen vallen mensen die nauw contact hebben gehad met een besmet persoon, inkomende reizigers uit oranje gebieden en mensen die een melding hebben gehad van de CoronaMelder. Op dit moment moeten deze groepen nog tien dagen in thuisisolatie blijven vanaf het moment dat ze een melding krijgen of worden gebeld door de GGD.

VIDEO: deze studente aan de TU maakt van IC-gegevens muziek >

SP-leider Lilian Marijnissen voor het testen zonder klachten. Omdat volgens haar voor deze groep de quarantaineperiode frustratie oplevert, ze moeten immers thuisblijven zonder dat ze klachten vertonen. Daarnaast levert het volgens de SP-leider ook problemen bij bedrijven en organisaties die door deze quarantaineperiode personeel telkens personeel moeten missen.

Maar er moet eerst sprake zijn van overcapaciteit op het gebied van testen, zo stelt de CDA’er. Want als deze groep mensen zonder klachten erbij komt gaat het om 24.000 tot 64.000 duizend mensen per dag die getest moeten worden. ‘’Dat is een forse groep extra. Daarom kan het nu nog niet en moeten we eerst de overcapaciteit opbouwen.’’

Het coronavirus zorgt voor schulden, maar de Financiële Winkel biedt hulp >

Vanaf eind november of begin december wil Hugo de Jonge dat het mogelijk wordt om ook mensen zonder klachten te testen. Hoe sneller, hoe beter wat hem betreft.