Sneltesten op corona kan vanaf vandaag in Delft, maar niet bij de GGD

 

Vanaf woensdag 4 november kun je je aan de Kleveringweg 5 in Delft laten sneltesten op corona bij ‘sneltesten op locatie’. Hier kun je je laten testen op het coronavirus en heb je binnen vijftien minuten al de uitslag. Dat is aanzienlijk sneller dan die uit de GGD-teststraat.

Er is dan ook wel een prijskaartje aan de sneltest verbonden. De kosten zijn €69,99 om een test te laten afnemen bij ‘sneltesten op locatie’. In de snelteststraat wordt gebruik gemaakt van de Roche SARS-CoV-2 antilichaam-sneltest. De test wordt volgens de website van ‘sneltest op locatie’ afgenomen door getraind en gecertificeerd personeel dat ook op de juiste manier de uitslagen kan interpreteren.

Corona-vaccin? De meerderheid van de Nederlanders staan niet te springen blijkt uit onderzoek van de TU Delft >

 

In mei meldde het RIVM nog de betrouwbaarheid van sneltesten niet te kunnen waarborgen. Maar inmiddels is er een goede geldigheid vastgestelddoor het Erasmus MC in opdracht van het RIVM. Daarnaast was de test al eerder positief gevalideerd door de World Health Organization, zo vermeldt Roche op haar website.

GGD ook sneltests

De GGD-teststraten zijn op het moment ook volop bezig om de sneltesten verder te onderzoeken en mogelijk te realiseren. Zo wordt bij de GGD-haaglanden locatie Nootdorp zowel met een sneltest als de reguliere PCR-test getest bij mensen die willen meewerken aan dit onderzoek. GGD Amsterdam publiceerde echter onlangs nog een bericht dat er nog veel onduidelijkheid is over sneltesten en de uitslagen hiervan. Daarnaast waarschuwt de GGD Amsterdam ook dat de GGD geen bron- en contactonderzoek kan uitvoeren waardoor ze minder inzicht hebben in de meldingen en verspreiding van het virus.

‘Sneltesten op locatie’ stelt echter op hun website dat ze bij een positieve test wel de uitslag doorgeven aan de GGD zodat zij het bron- en contactonderzoek kunnen uitvoeren en ze adviseren de besmette mensen onmiddellijk in quarantaine te gaan. De locatie zal geopend zijn van maandag tot en met zondag van 08:00uur tot 20:00uur aan de Kleveringweg 5. Een afspraak maken voor de sneltest doe je hier.

Delft: criminelen lichtten mensen op voor tienduizenden euro’s, wijkagent geeft tips>

Gratis testen duurt langer
Het is overigens onduidelijk of er naast een antigeen test (sneltest) ook een reguliere, tweede, PCR-test gebruikt wordt bij de ‘sneltesten op locatie’. We hebben dit voor gelegd aan het bedrijf maar (nog) geen reactie ontvangen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt wel toezicht op de kwaliteit van deze commerciële tests. De IGJ kan ingrijpen als testen niet volgens wet- en regelgeving op de markt zijn gekomen of worden toegepast.

Corona vaccin: GGD Haaglanden onzeker of vaccineren al mogelijk is vanaf januari, nog geen locatie>

Naast de nieuwe sneltestlocatie kun je uiteraard ook altijd nog terecht bij de GGD-testraat in Delft aan de Bieslandsekade 68. Hier is de test gewoon gratis, maar duurt het wat langer voordat je de uitslag ontvangt, gemiddeld 48 uur. Een afspraak maken voor de reguliere test doe je hier of door te bellen naar 0800-1202.