Studenten helpen Delftse ondernemers uit de brand met nieuw initiatief

Delft, 24-11-2020 – Studenten zijn een nieuw initiatief gestart om horecaondernemers uit de brand te helpen. Ze bezorgen pakketten, schilderen en zijn manusje-van-alles, omdat ‘studenten en horeca elkaar hard nodig hebben’ volgens initiatiefneemster Kiki Nolen.

Horecaondernemers moesten meer dan een maand geleden hun deuren sluiten en moeten het nu nog steeds doen met ‘afhalen’ in plaats van echt gasten ontvangen. Maar Delftse studenten hebben een nieuw initiatief bedacht om de horecaondernemers te helpen. Bijvoorbeeld door bier- en andere pakketten te bezorgen.

Schilderen

De studenten hebben een gezamenlijk platform opgezet in de vorm van een appgroep waar horecaondernemers en studenten zich voor kunnen aanmelden. Het idee is laagdrempelig maar zorgt er wel voor dat ondernemers een steuntje in de rug krijgen.

Dit zijn de nieuwe steunmaatregelen voor Delftse ondernemers >

“Een ondernemer die iets wil laten bezorgen, plaatst een oproep op het platform of in een appgroep waarin staat wat er moet worden bezorgd en wanneer. Het kan ook gaan om bijvoorbeeld het schilderen van een bar. Op dat soort klussen kunnen studenten direct reageren,’’ zo vertellen Kiki Nolens en Stijn Lagerwey op de Gemeente Delft website. De studenten krijgen hier geen vergoeding voor.

Studieplekken

Nolens was ook actief bij de campagne ‘5 voor 12’ waarin bewustwording omtrent corona onder studenten centraal stond. De studente is zelf medewerker bij café De Oude Jan en merkte dat er groepen waren die niet echt een boodschap hadden aan de coronaregels. ‘’Dat is echt lastig voor de ondernemer én het bedienend personeel: je wilt geen politieagent hoeven spelen, je wilt niet voortdurend mensen aanspreken op hun gedrag. Met een groepje studenten hebben we dus op een speelse manier een bewustwordingscampagne bedacht. De boodschap: let op dat je je gedraagt’’ aldus Nolens aan de Gemeente Delft.

Sinds september is Nolens actief als ‘bruggenbouwer’ tussen horecaondernemers en studenten. Samen met een denktank van studenten en ondernemers proberen ze nu de plannen concreter te maken en nieuwe ideeën vorm te geven. Bijvoorbeeld om in horecazaken studieplekken beschikbaar te stellen. Hiervoor was animo onder de ondernemers, maar met de huidige landelijke coronamaatregelen kwam er geen groen licht.

Er wordt een gloednieuw theater gebouwd en zes ton geïnvesteerd in deze Delftse musical >

Toch geven Nolens en medestudenten niet op, zo vertelt ze aan de Gemeente Delft: “De Delftse horeca en studenten hebben elkaar gewoon hard nodig. De ondernemers vechten nu voor hun bestaan, terwijl veel studenten ongelukkig zijn omdat hun baantjes én hun sociale leven zijn verdwenen. Bovendien: als wij nú de ondernemers niet helpen, bestaan die gezellige Delftse cafés straks misschien niet eens meer. Op de lange termijn is het dus ook in ons eigenbelang om in actie te komen.”