Student Max die vrouw uit De Kolk redde krijgt onderscheiding

De 23-jarige Delftse student Max Pelsma heeft de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon ontvangen. Dat is de hoogste koninklijke onderscheiding voor dappere daden. Pelsma kreeg de onderscheiding omdat hij op 18 januari een te water geraakte vrouw redde.
Max Pelsma ontvangt de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon van de burgemeester | © Gemeente Delft

Burgemeester Marja van Bijsterveldt reikte de onderscheiding op dinsdag 23 april aan de student uit. Bij de uitreiking zei ze: “Max, wat jij hebt gedaan is wel heel uitzonderlijk en dapper. Als burgemeester ben ik trots dat jij een inwoner bent van onze stad.”

Op de bewuste dag zag Pelsma vanuit zijn studentenkamer dat een auto vanwege gladheid bij De Kolk het water ingleed. De auto kwam ondersteboven terecht. Pelsma aarzelde geen moment en sprong het ijskoude water in. Hij vroeg zijn huisgenoten om een hamer te gooien, kreeg met de hamer het raam kapot en trok de bestuurder door het raam naar buiten. Met hulp van omstanders kwamen Max en de bestuurder veilig het water uit. Hulpverleners die later ter plaatse kwamen noemde de actie ‘uitzonderlijk’.