Strengere controles op glastuinders met boot- en vliegdrones

Met extra controles, technologische vernieuwing en hogere dwangsommen zet het waterschap stevig in op beter toezicht en handhaving. Dat laat het bestuur van Delfland weten.

Een handhaver glastuinbouw van Delfland inspecteert een sloot tussen de kassen | Foto: Hoogheemraadschap van Delfland
 
Het Hoogheemraadschap van Delfland liet vorige maand weten dat in het eerste kwartaal van dit jaar extreem hoge concentraties gewasbeschermingsmiddelen zijn gemeten. Bij waterberging Kraaiennest in Midden-Delfland en in de Oude Polder van Pijnacker werden forse overschrijdingen vastgesteld. In de Oude Lierpolder ging het zelfs om een overschrijding van driehonderd keer de toegestane norm. 

 

Controles 
Sinds 2023 werkt Delfland met een risicogestuurde aanpak. In polders waar de waterkwaliteit het meest onder druk staat, voeren toezichthouders elk half jaar intensieve controles uit. Ze richten zich vooral op lozingen van water met meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. 

 

Met extra controles, technologische vernieuwing en hogere dwangsommen zet het waterschap nu stevig in op de aanpak van de vervuiling door glastuinders. In het eerste kwartaal van 2025 zijn al meer processen-verbaal opgemaakt dan in heel 2024. “Bij een lekkage volgt een dwangsom. Bij lozingen maken we direct proces-verbaal op,” aldus een woordvoerder van Delfland.

 

Inzet van drones  
Om sneller en efficiënter te handhaven, zet Delfland nu ook in op innovatie. Zo worden DNA- analyses gebruikt om teeltsoorten te herkennen en worden drones ingezet voor surveillance in het glastuinbouwgebied. 

 

Naast handhaving blijft er ruimte voor ondersteuning. Voorbeeld daarvan is het project watercoach waarbij samen met een bedrijf de waterstromen in kaart worden gebracht en eventuele lekstromen met vervuild water tijdig worden gesignaleerd en opgelost. 

 

Imago van de sector 
De communicatie met de glastuinders richt zich nadrukkelijk op vervuilende ondernemers die het verpesten voor de rest. “Een kleine groep brengt het imago van de hele sector in gevaar,” waarschuwt Delfland. “Zij zetten daarmee hun vergunning om tuinbouw te bedrijven op het spel”. 

 

De komende tijd werkt Delfland nauwer samen met het Openbaar Ministerie, omgevingsdiensten en landelijke programma’s om de waterkwaliteit in het glastuinbouwgebied structureel te verbeteren. 

 

Zie ook:

Vier vragen over vervuild slootwater: “Heeft ook invloed op ons zwemwater”
Hoogheemraadschap pakt glastuinders aan na vervuild slootwater