Vier vragen over vervuild slootwater: “Heeft ook invloed op het water waarin wij zwemmen”

Het Hoogheemraadschap heeft extreem hoge overschrijdingen van vervuiling gemeten in de Delflandse sloten begin 2025. Dat vond veelal plaats rondom het glastuinbouwgebied, die drain- en afvalwater eigenlijk in het riool moet afvoeren. Omroep Delft sprak met het Hoogheemraadschap van Delfland over de gevolgen van de vervuiling van het slootwater.
Een handhaver glastuinbouw van Delfland inspecteert een sloot tussen de kassen | Foto: Hoogheemraadschap van Delfland

Wat is drainwater en afvalwater? 
Drainwater is het teveel aan gietwater voor het gewas in de kassen. In dat water zitten vaak voedingsmiddelen. In veel gevallen kunnen tuinders het overschot hergebruiken. 

Afvalwater is het water uit de kas dat niet meer gebruikt kan worden. Naast voedingsmiddelen, bevat afvalwater ook gewasbeschermingsmiddelen.

Waarom is het erg dat drain- en afvalwater in de sloot wordt geloosd? 
Dat water zit vol met voedingsstoffen en gewasbeschermingsmiddelen, waaronder insecticide. Als dat in slootwater terechtkomt, raakt de balans in het water verstoord.  

Dat heeft dan weer negatieve gevolgen voor de waternatuur en de biodiversiteit, bijvoorbeeld voor dieren die in het water leven of ervan drinken. Als de waterkwaliteit te slecht wordt, verkleuren de sloten en sterven de vissen in het water. 

Ook staan sloten, meren en rivieren vaak in verbinding met elkaar. Het slootwater kan een slechte invloed hebben op vervuiling van het water waarin wij zwemmen bij mooi weer. 

Waarom lozen glastuinbouwers dat water in de sloot in plaats van het riool? 
Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Maar het zou kunnen liggen aan het type riolering waarop bedrijven buiten de bebouwde kom vaak zijn aangesloten. Dat is een persriolering: een goedkoper en eenvoudiger rioolsysteem dan de gewone. 

Het nadeel van persriolering is dat er minder water per uur doorheen kan en dat die regelmatig moet worden gecontroleerd. Het zou kunnen dat tuinders, bij gebrek aan opslagcapaciteit of bij een storing, het afvalwater op de sloot lozen als illegale quick fix. 

Waarom controleren jullie het water nu vaker? 
In 2027 moet ons waterkwaliteit voldoen aan de doelen die de Europese wetgeving heeft gesteld. Daarnaast wil Delfland de waterkwaliteit verbeteren en heeft daarom het thema ‘Trendbreuk in waterkwaliteit’ opgenomen in het coalitieakkoord 2023-2027.  

Dit strengere beleid leidt tot meer boetes. In het eerste kwartaal van 2025 zijn er al meer processen-verbaal opgemaakt dan in heel 2024. Na jaren van voorlichting geldt nu: elke tuinder heeft de plicht om schoon en verantwoord te werken.