Sophie Koek (D66) over commotie rond jaarwisseling: ‘Foei roepen niet altijd de route’

Dat het op sommige plekken in Delft tijdens de afgelopen jaarwisseling fout ging, is bij veel Delftenaren bekend. Ook raadsleden houdt het nog altijd bezig. In de gemeenteraad heersen vooral twee vragen: “Hoe kon het gebeuren?” En “Hoe kunnen we dit volgend jaar voorkomen?”
Sophie Koek met Delft Centraal-presentator Frans van Rijnswou

Sophie Koek van de Delftse D66 stuurde om deze reden een brief naar het College van Burgemeester en Wethouders. Uit de gestelde vragen hoopt zij dat er ideeën rollen om dit in de toekomst te voorkomen. “We willen de burgemeester vragen hoe zij hiernaar kijkt”, zegt Koek. Onlangs schreef burgemeester Marja van Bijsterveldt in een brief dat de jaarwisseling sinds haar aantreden nog nooit zo heftig is verlopen.

Volgens Koek is een mogelijke oplossing om een alternatieve viering te houden, denk aan een droneshow of een professionele vuurwerkshow. “We hebben afgelopen jaarwisseling gezien dat dit in andere gemeentes werkte, en dat de vieringen daar rustiger verliepen.” 

Vuurwerkverbod 
Koek hoopt, samen met haar partij, dat er een vuurwerkverbod komt. Daarnaast rijst de vraag of er wel genoeg politiecapaciteit is. Daarom is een overzicht van meerdere oplossingen en belanghebbers erg belangrijk. Koek: “De politie staat op de frontlinie, we moeten hen vragen wat kan.” De politie heeft afgelopen jaarwisseling meer preventiemiddelen gekregen, zoals het preventief fouilleren en gebiedsverboden voor bepaalde mensen. 

Daarom doelt Koek op een menselijke aanpak. “Waarom doen mensen dit? Drank en drugs maken je misschien overmoedig en impulsief, maar niet per se stout. Anders zouden we dit soort incidenten ook bij iedere stapavond zien”, aldus Koek. “’Foei!’ roepen is niet altijd de route.”  

Veel gebeurd 
Burgemeester Marja van Bijsterveldt was onlangs ook te gast bij Omroep Delft, waarin ze vertelde over de gebeurtenissen en geweld tijdens de jaarwisseling.