Burgemeester Marja van Bijsterveld over ongeregeldheden tijdens nieuwjaar

Oud en Nieuw is in Delft op veel plekken rustig verlopen. Toch was er op een aantal plekken flink wat commotie, en was het zelfs onrustiger dan in voorgaande jaren. Zo is er met flessen en vuurwerk naar hulpverleners gegooid, moest de ME worden opgeroepen, is er mogelijk een schietpartij in het centrum geweest en is er bij de Papsouwselaan en in Voorhof zelfs een noodverordening afgegeven.

“Het was een korte nacht. Het zijn ook altijd wat onrustige uren natuurlijk, tijdens de jaarwisseling. Op een aantal plekken in Delft was het onrustiger dan dat het de afgelopen jaren is geweest.” Met die woorden trapt burgemeester Marja van Bijsterveld het radio-interview met Christine Bel op maandagochtend 1 januari bij Omroep Delft af. “Toen ik hier binnenkwam als burgemeester, zo’n 7,5 jaar geleden, toen was Buitenhof altijd wel een springend punt. Daar hebben we toen veel energie op ingezet. Dat is in de loop der tijd steeds beter gegaan, maar afgelopen nacht was het weer een klein beetje als vanouds.”

Van Bijsterveld beschrijft wat ze daarmee bedoeld: “Grote groepen jongeren, die zwaar illegaal vuurwerk gebruikten, de Lidl waarvan de deur kapot gemaakt is en waar de politie moest ingrijpen, en daar zelfs werd aangevallen. Dat is heel naar en onacceptabel.” De burgemeester benadrukt dat het belangrijk is dat hulpverleners onbelemmerd hun werk moeten kunnen doen, en ook veilig kunnen zijn. “Daar moeten we als samenleving voor staan, het is onacceptabel als dat niet gebeurt. Dat is ook de reden dat we de ME moesten inzetten.”

Vuurwapen
“Het is ook goed om te vermelden dat het in veel delen van Delft, van Wippolder tot Tanthof en van Hof van Delft tot Centrum heel goed gegaan is”, gaat de burgemeester verder. Het Centrum viel daarbij op, en was ‘voor oud en nieuw-begrippen’ relatief rustig. “We hebben daar wel iemand aangehouden met een vuurwapen. Die is ook een nachtje te gast geweest bij de politie, om het zo te zeggen.”

Evaluatie
De “driehoek” (overlegorgaan van OM, politie en de lokale overheid, red.) komt ergens de komende dagen bij elkaar om de jaarwisseling in Delft te evalueren. “Eerst kijken we wat er is gebeurd en of we jongeren kennen die aan de incidenten verbonden zijn. Ook kijken we wat organisaties als Delft Voor Elkaar kunnen doen met betrekking tot het jongerenwerk. Ook daar hebben we de afgelopen jaren veel plezier van gehad.” De burgemeester legt verder uit dat dit belangrijk is. Door contact te leggen met de jongeren komen de gemeente en de hulpdiensten achter de drijfveren van deze jongeren.

“Ik wil gewoon absoluut dat volgend jaar weer veiliger is, en dat er minder schade wordt gemaakt. Maar vooral wil ik dat onze agenten, brandweer en GGD weer veilig zijn. Gelukkig zijn er dit jaar geen slachtoffers gevallen bij onze hulpverleners, maar het mag niet zo zijn dat hun veiligheid op het spel staat door toedoen van mensen. Dat kan echt niet”, vervolgt de burgemeester.

Ziekenhuis
De burgemeester erkent dat niet alleen de politie het zwaar te verduren had, maar dat alle essentiële hulpdiensten er een drukke nacht op hebben zitten. In de ziekenhuizen was het in vergelijking met eerdere jaren juist relatief rustig. “Ik ben daar (in het Reinier de Graafziekenhuis, red.) geweest vannacht en daar viel het gelukkig mee. Er was wel één ernstiger geval binnengekomen vanwege vuurwerk, maar verder was het daar gelukkig redelijk rustig voor de tijd van het jaar”, aldus Van Bijsterveld.

Oud en Nieuw voor de burgemeester
Van Bijsterveld beschrijft hoe de jaarwisseling er voor haar uitziet. “Tot twaalf uur ben ik gewoon gezellig oud en nieuw aan het vieren, maar ben ik wel heel goed bereikbaar. Ik word dan elk halfuur tot uur bijgepraat door commandanten van het district. Toen was het al wel onrustig aan het worden bij de Papsouwselaan en Buitenhof. Dan weet je wel dat er echt wat aan zit te komen.” Vervolgens wordt zij opgehaald door de wijkagent van het stadsdeel Centrum, en kijkt ze de rest van de avond met de hulpdiensten mee.

Luister hier naar een fragment uit het interview met de burgemeester in Delft Centraal, waarin zij vertelt hoe haar avond eruitzag