Sociale werkgroep ZorgHub wint 1 miljoen euro

Het Delftse initiatief ZorgHub heeft de Werkinnovatie Prijs gewonnen ter waarde van 1 miljoen euro. Dat geld gaat gebruikt worden om mensen die langdurig in de bijstand zitten, op te leiden en te plaatsen in de zorg. Projectmanager Jiske Kiers vertelt dat er al zeker vijftig mensen in het vizier zijn waar nog dit voorjaar mee aan de slag wordt gegaan.

ZorgHub is een initiatief van het sociaal domein in Delft. Ook het sociale werkbedrijven Pantar uit Amsterdam heeft deze prijs gewonnen. De twee bedrijven zijn gekozen uit 69 inzendingen. Zij ontvangen de geldprijs van Cedris en Start Foundation. De prijs wordt uitgereikt om werkgelegenheid voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt te stimuleren. De jury roemde Zorghub ‘om de potentie om veel impact te maken op het gebied van eenzaamheid en waarde toe te voegen aan de zorgvraag van ouderen in de stad Delft.

Zelfstandigheid

Eerder schreef Omroep Delft al over de nominatie van het initiatief. ZorgHub richt zijn pijlen op bijstandsgerechtigden die affiniteit hebben met de zorg. Mensen die actief zijn als mantelzorger of vrijwilliger, maar voor wie een betaalde baan tot nog toe niet haalbaar leek. “Een baan is meer dan alleen een inkomen”, aldus Kiers. “Het gaat ook om sociale contacten, voldoening, zelfstandigheid. Daarom zetten we alles op alles om dat mogelijk te maken. Dat betekent drempels weghalen en maatwerk leveren. Zodat zoveel mogelijk mensen kunnen meedoen.”

Lees hierover ook: Nieuwe banen in de maak in Delft >

De geselecteerde kandidaten krijgen een korte, praktijkgerichte opleiding waarmee zij ondersteunde zorgtaken kunnen uitvoeren die door tijdsdruk vaak blijven liggen. Een oudere helpen om de deur uit te gaan bijvoorbeeld, of om de post door te nemen. Zorgorganisaties sluiten daarvoor een abonnement af bij ZorgHub zodat ze verzekerd zijn van de continuïteit en verlichten ze de werkdruk van het bestaande personeel.

Werkse

ZorgHub is een initiatief van Delft Support, Delft voor Elkaar, DSW, Firma van Buiten, GGZ Delfland, Ipse de Bruggen, Perspektief, Pieter van Foreest, Stichting Stunt en Werkse!. Meer informatie kun je vinden op hun website.