Parkeerwekker app waarmee parkeerboetes worden voorkomen mogelijk ook verboden in Delft

De gemeente Amsterdam heeft een rechtszaak aangespannen tegen het bedrijf achter de Parkeerwekker app. Volgens de gemeente maakt de app zich schuldig aan privacy schending en aanzetten tot belastingontduiking. De Parkeerwekker is ook in Delft te gebruiken, daarom vroegen wij aan de gemeente of de Parkeerwekker app ook verboden wordt in Delft als de rechter dit besluit.

Afgelopen maandag stonden de gemeente Amsterdam en Luis Roman, eigenaar van Parkeerwekkerapp, voor de rechter. Amsterdam eist dat de startup Parkeerwekker stopt. De app stuurt automobilisten een bericht als er een controleauto in de buurt is van hun geparkeerde auto.

Frustratie

Hierdoor kunnen zij een boete voorkomen door op het allerlaatste moment nog een parkeerticket te kopen, terwijl ze ervoor dus illegaal geparkeerd stonden. De gemeente Amsterdam gelooft dan ook dat Parkeerwekker zich schuldig maakt aan privacy schending én het aanzetten tot belastingontduiking.

Terwijl Roman juist gelooft dat hij ‘alleen welwillende, vergeetachtige mensen waarschuwt dat ze wat geld in de meter moeten doen’ zo vertelt hij aan de NOS. Hij zegt dat zonder app er onnodige parkeerboetes worden uitgeschreven, wat tot frustratie bij mensen leidt.

Inbreker steelt likeur en moet stomdronken worden opgehaald door agenten >

De Parkeerwekker is beschikbaar in Utrecht, Rotterdam, Tilburg, Leiden, Amsterdam en dus ook Delft. De gebruikers hebben een dashcam in de auto waarvan de beelden worden gekoppeld aan een platform dat de beelden uitleest.

1,7 miljoen euro

Wie vervolgens een melding krijgt dat er een controle auto door de straat rijdt heeft vijf minuten de tijd om alsnog het parkeergeld te betalen en een boete te voorkomen. Om zo’n pushbericht te ontvangen betalen gebruikers 1,49 euro per melding.

Een woordvoerder van de gemeente Delft laat weten dat Delft het eens is met Amsterdam en Parkeerwekker dus de privacy schendt en aanzet tot belastingontduiking. ‘’Wij wachten de uitspraken van de huidige gerechtelijke procedure af. De uitspraak in deze procedure heeft naar verwachting ook gevolgen voor het gebruik van de Parkeerwekker app in de gemeente Delft,’’ aldus de woordvoerder.

Bibliotheek DOK bezorgt nu ook boeken bij Delftenaren thuis >

Overigens zijn de controleauto’s die de boetes uitschrijven niet feilloos. In Amsterdam werden er bijvoorbeeld 551.150 boetes uitgedeeld, waarvan er 70.513 bezwaar aantekenden, zo meldt de NOS. Bij 46.622 gevallen werd het bezwaar toegekend. In Delft wordt er ook een flink aantal parkeerboetes uitgedeeld: in 2018 waren dit er 27.465 waarmee zo’n 1,7 miljoen euro is geïnd, zo meldt het AD.

De rechter doet over twee weken uitspraak in de zaak tussen de gemeente Amsterdam en Parkeerwekker.