Oekraïense vluchtelingen opgevangen in de Pauwmolen in Delft


Afgelopen week zijn er zo’n 30 Oekraïense vluchtelingen opgevangen in het omstreden Pauwmolen complex. De woontoren met 285 woningen werd vorig jaar opgeleverd om jongeren en studenten in te kunnen huisvesten. Plaza Resident Services, beheerder van het complex, werkt samen met de
gemeente Delft in de opvang van vluchtelingen en kon deze tijdelijke oplossing bieden. De Oekraïners kunnen tot 1 juli 2022 in het gebouw blijven.

De Pauwmolen kwam vorige maand in opspraak vanwege onduidelijkheid over de verschillende huurcontracten die werden aangeboden. Naast de verschillende huurtermijnen werden er ook 'short stay' contracten aangeboden, wat betekent dat jongeren niet ingeschreven kunnen worden op het adres. Maar na schriftelijke vragen van het CDA bleek dat dit een foutje was en is deze term gewijzigd.

Geen lange termijn oplossing
De 30 woningen voor de vluchtelingen uit Oekraïne waren per direct beschikbaar en worden pas vanaf 1 juli weer verhuurd. ''Het gaat om acute noodopvang'', vertelt een woordvoerder van Plaza. ''Dit kunnen we nu gelijk aanbieden, dus dat is een mooie, tijdelijke oplossing.'' Hij benadrukt dat er voor hierna moet worden gekeken naar een lange termijn oplossing, wat nu natuurlijk in het hele land geldt.

Aangezien de Pauwmolen een jongerenwooncomplex is zorgt de gemeente Delft ervoor dat de geplaatste vluchtelingen passen binnen deze doelgroep van het gebouw, zoals alleenstaanden of stellen met een leeftijd tot 40 jaar.

Voedselpakketten en andere hulp
Plaza Resident Services zal de Oekraïense vluchtelingen niet alleen helpen met deze tijdelijke, gemeubileerde woning, ook hebben zij een voedselpakket en een linnen- en keukenpakket samengesteld waar de vluchtelingen in ieder geval de eerste paar dagen mee doorkomen. Daarnaast worden de bewoners van de verschillende Plaza Resident Services complexen in Nederland actief betrokken bij initiatieven om kleding, voedsel of andere hulp te bieden aan de Oekraïense vluchtelingen in Delft of op andere locaties in Nederland.

''Net als iedereen zien wij ook de hartverscheurende beelden uit Oekraïne, en willen wij graag ons steentje bijdragen'', zegt Patrick Dillen, directeur Property Management Nederland. ''Aangezien wij als beheerder van verschillende wooncomplexen in Nederland in de unieke situatie zitten dat we direct onderdak kunnen bieden aan een aantal vluchtelingen, zijn we blij dat we samen met de gemeente Delft tot deze oplossing gekomen zijn.''

Hotels en vakantiepark
Eerder deze maand werden er in Delft al zo'n 80 vluchtelingen opgenomen in het Campanile hotel, het Hampshire Hotel en Vakantiepark Delftse Hout.