Slechts 'een half jaar' wonen in de Pauwmolen: 'Het is de vraag of je jongeren hiermee helpt'

Waar de Delftse politiek eerst altijd erg blij was met de komst van Camelot Campus De Pauwmolen, komt er nu een zure nasmaak bovendrijven. Het Delftse CDA stelt schriftelijke vragen naar aanleiding van de nieuw opgeleverde woningen in september. Volgens het CDA worden de woningen voornamelijk voor korte tijd verhuurd. De aanbieder blijft echter ontkennen. Dat kan niet de bedoeling zijn, vindt raadslid Gerrit Jan Valk.

Elf jaar geleden besloot de gemeenteraad tot de bouw van het complex. Met het idee dat er in het nieuw opgeleverde gebouw ruimte zou zijn voor 285 woningen, 142 appartementen voor ‘Delftse’ jongeren en 143 voor studenten. De aantallen werden vastgelegd in de plannen en afspraken met de gemeente Delft. Er werd na het besluit van de gemeente in 2011 een exploitant bij gezocht, dat werd uiteindelijk Camelot.

Het zou gaan om woningen met een sociaal karakter voor starters. Die woningen waren ook toen al hard nodig. Het plan dat akkoord kreeg van de raad voorzag in een grote behoefte aan studentenwoningen en appartementen voor starters en zorgde voor blijvend enthousiasme.

Camelot gaat door als ‘nieuwe’ aanbieder
Van Camelot is overigens inmiddels geen sprake meer. Het bedrijf, dat zich in eerste instantie specialiseerde in het verhuren van leegstaande kantoorgebouwen, is opgegaan in een groter internationaal concern Mosaic World en opgesplitst in meerdere bedrijven. Camelot heet daardoor nu Plaza. Onder andere doordat dit bedrijf zelf als woningaanbieder niet onomstreden was, het bedrijf kwam meermaals vervelend in de media terecht. Onder andere bij Boos van Tim Hofman. De woningen van de Pauwmolen worden nu aangeboden op de website van NewNewNew, een website van Plaza.

Maar van duidelijk ander en verbeterd gedrag is nog niets te zien bij het bedrijf. Wie vorige week donderdag keek naar de website van NewNewNew keek zag tot drie keer toe de typen contract veranderen op de woningen. Waar ’s morgensvroeg de woningen werden aangeboden als ‘short-stay’ voor zes maanden, ging het daarna rond het middaguur naar ‘bepaalde tijdcontract’ en werden een aantal woningen ’s avonds zelfs aangeboden met drie verschillende contracten. Waarvan twee tijdelijk én een jongerencontract.

Gemeente en Plaza weerleggen kritiek
De gemeente en woningaanbieder Plaza doen de kritiek van de hand. ‘De huurder kan zelf kiezen welke huurtermijn bij hem of haar het beste past, vanaf 6 maanden tot de wettelijke termijn op basis van de contractvorm. Verhuurder Plaza heeft geen ‘short stay’-contracten aangeboden’, aldus beide partijen.

Volgens de gemeente gaat het namelijk om een definitiekwestie, de term voor het contract werd door Plaza verkeerd gebruikt. ‘Short-stay’ zou namelijk betekenen dat studenten niet ingeschreven staan op het adres waar zij wonen. ‘Dat mag in dit gebouw niet, omdat het gebouw exclusief bestemd is voor wonen. Verhuurder Plaza heeft dit inmiddels hersteld’, aldus de reactie van de gemeente.

CDA stelt schriftelijke vragen
De reactie stoot tegen de borst van het CDA, die nog niet tevreden zijn met de reactie van de gemeente en Plaza. ‘Je begint je eigenlijk af te vragen waar de gemeente voor staat. Gaat het hier om het beschermen van de verhuurder, of om het beschermen van de Delftse starters?’, vraagt Valk zich hardop af. Het constante aanpassen van de site door Plaza en vervolgens ontkennen dat woningen voor minder dan zes maanden beschikbaar zijn sterkt hem hierin. ‘Je vraagt je dan toch af waarom het zo lang duurt om een volledig antwoord te krijgen.’

Wat Valk betreft is de kous dan ook nog niet af, hij ziet dan ook uit naar de antwoorden die nog moeten komen van het college en met name wethouder Karin Schrederhof (PvdA). ‘Het is ook de vraag wat je voor jongeren kan betekenen, als je een contract van zes maanden biedt. Ik vraag me dan af of de jongere dan ook echt geholpen is met het verhuren van woningen voor een korte termijn. Daar willen we graag een reflectie op’, aldus Valk.