Delft heeft de eerste Oekraïense vluchtelingen opgenomen

Foto: pixabay

Afgelopen weekend is een eerste groep Oekraïense vluchtelingen aangekomen in Delft. Het zou gaan om 80 personen, voornamelijk vrouwen en kinderen.

De vluchtelingen worden in eerste instantie opgenomen in het Campanile hotel, het Hampshire Hotel en Vakantiepark Delftse Hout. Daar kunnen zij in ieder geval twee weken blijven, zo schrijft de gemeente Delft.

Medische zorg
Op de korte termijn heeft de gemeente nog eens 50 bedden beschikbaar, hoewel het nog niet duidelijk is wanneer en hoeveel vluchtelingen uit Oekraïne naar Delft komen. Daarnaast onderzoekt de gemeente of ze vluchtelingen voor langere tijd kunnen opvangen in andere (gemeentelijke) gebouwen.

Om de opvang van de eerste vluchtelingen goed te laten verlopen, waren er medewerkers van de gemeente aanwezig. Naast huisvesting zorgden ze voor ontbijt, lunch en diner. Daarnaast is er ook medische zorg beschikbaar en heeft Parkeren Delft gratis parkeren aangeboden aan vluchtelingen bij het Hampshire.

Gratis reizen
Burgemeester Van Bijsterveldt: ‘’Veel Oekraïense vluchtelingen zoeken onderdak in Nederland. Delft wil ook voor vluchtelingen uit Oekraïne een gastvrije stad zijn. Ik ben er trots op dat we in Delft voortvarend aan de slag zijn gegaan met de voorbereidingen om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Ik hoop dat zij in deze onzekere tijden hier op adem kunnen komen.”

De regering heeft vluchtelingen uit Oekraïne een bijzondere status gegeven. Hierdoor mogen zij in Nederland verblijven en gratis met het openbaar vervoer reizen op vertoon van hun paspoort. Daarnaast kunnen zij zich inschrijven bij de gemeente waar ze een burgerservicenummer (BSN) ontvangen.

School
Hiermee kunnen ze eventuele uitkeringen en andere regelingen aanvragen. Voor medische zorg kunnen de Oekraïners ook terecht bij artsen en ziekenhuizen, de overheid vergoed hiervoor de kosten.

Daarnaast wordt ook de wetgeving over een vergunning om te werken aangepast zodat Oekraïners aan het werk kunnen in Nederland. Dit kan enkele weken duren.