Archeologische opgravingen bij Kruisstraat op plaats van nieuw appartementencomplex

Foto: Erfgoed Delft

Archeologie Delft is deze week begonnen met opgravingen aan de Kruisstraat in Delft, op de locatie van de voormalige Delftse bibliotheek. Na de opgravingen zal er gestart worden met de bouw van een nieuw appartementencomplex.

Aan de westkant van het terrein – het deel van de Kruisstraat met winkels - bleek bij het graven van twee putten bleek al snel dat een flink deel van de archeologische sporen waren verdwenen. Volgens archeoloog Jorrit van Horssen is dat gebeurd tijdens de bouw van de vroegere bibliotheek.

Haardwangen

‘’Maar niet alles was weg”, laat archeoloog Van Horssen weten. “Zo vonden we nog de zijgevel van een 19de-eeuws huis aan de Kruisstraat. Tegen de muur lagen de ‘haardwangen’ van de open haard.

Lees ook: TU Delft maakt eerste vliegende waterstofboot ter wereld >

Horssen vervolgt: ‘’In de 19de eeuw hadden veel huizen nog een haard met open vuur, gestookt met turf of kolen. De haard werd gebruikt om op te koken en het huis te verwarmen. Om te voorkomen dat de vonken alle kanten opschoten, hadden de haarden aan weerskanten muurtjes. Die muurtjes ondersteunden ook de schoorsteen.”

Maar maandag 10 mei, de eerste graafdag stuitten de archeologen toch op een verrassing. Ze ontdekten dat een zijgevel in de 19e eeuw over een tegelvloer uit de 17e of 18e eeuw heen was gebouwd: ‘’De vloer was alleen onder de muur bewaard gebleven en moet van een huis zijn geweest dat eerder op dezelfde plek stond,” aldus Van Horssen.

Delfts blauw

Of de archeologen nog meer bijzondere vondsten gaan doen is nog onzeker, maar inmiddels is wel duidelijk dat er een huis uit 1454 op de plek van de voormalige Delftse bibliotheek moet hebben gestaan. Andere huizen dateren uit de 16de en 17e eeuw.

Daarnaast hebben er volgens de archeologen ook drie plateelbakkerijen gestaan: De Twee Scheepjes, De Porceleyne Schotel en De Blompot. Hier werd het wereldberoemde Delfts blauw aardewerk gemaakt.

Lees ook; Vijfdaagse wapen-inleveractie bij politie Delft >

De opgravingen duren tot met volgende week, de exacte dag is nog niet bekend. De vondsten zullen worden opgeslagen in het gemeentelijk archeologisch depot.

Meer weten? Op de website van Erfgoed Delft kun je de opgraving volgen met de verslagen van Van Horssen.

De 17e of 18e-eeuwse tegelvloer. Foto: Erfgoed Delft