TU Delft maakt eerste vliegende waterstofboot ter wereld

De boot van het TU Delft Solar Boat Team werd onthult door Jan Terlouw. Foto: CCO010

Op maandag 10 mei heeft het Solar Boat Team van de TU Delft de eerste vliegende waterstofboot ter wereld onthuld. De boot vaart dus niet alleen op waterstof, deze zal ook gaan vliegen. In juli doet het team mee aan een uitdagende wedstrijd om de potentie van waterstof te laten zien; de wereldkampioenschappen op de open zee in Monaco.

De komende weken zal de boot voor het eerst het water ingaan in de haven van Rotterdam en daar worden getest. Als dit goed gaat, is het officieel ’s werelds eerste vliegende waterstofboot ter wereld. Schrijver en voormalig politicus Jan Terlouw heeft de boot maandag gedoopt tijdens de onthulling in het Maritiem Museum Rotterdam. Het evenement kan teruggekeken worden via het YouTube-kanaal van het TU Delft Solar Boat Team. 

Hergebruikt

De 20 studenten zijn sinds vorige zomer fulltime bezig geweest met het ontwerpen en bouwen van de door waterstof aangedreven boot. De oudere Solar Boat die in 2019 wereldkampioen werd, is voor een deel hergebruikt en daar zijn dus onder andere sterke vleugels aan toegevoegd om de boot ook te laten vliegen. ‘In de afgelopen maanden hebben onze teamleden gelamineerd, geboord, gesoldeerd, geplakt, noem maar op. Met andere woorden, er is alles aan gedaan om nu met trots het eindresultaat te kunnen presenteren,’ schrijft het team.

Race

De testen van de komende tijd moeten er voor zorgen dat het team met een veilige en zo efficiënt mogelijke boot kan gaan racen in de Open Sea Class in Monaco. Binnen deze wedstrijd focust het team zich op de race in het uithoudingsvermogen. Er zal niet alleen geracet worden tegen studenten, maar ook tegen commerciële partijen. ‘’Er moeten nog grote stappen worden gemaakt, maar het team zal vol vertrouwen hard blijven werken om dit doel te behalen,’ aldus het team.