Kerstvakantie: Ga op safari in de stadsjungle van Delft

Het is kerstvakantie! Door de coronamaatregelen is alles net een beetje anders. Schaatsen, naar de film of winkelen zal niet gaan deze kerstvakantie maar je kunt wel op safari door Delft!

Jeugdgidsen van het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid Delft lanceren deze kerstvakantie namelijk een interactieve natuur-ontdektocht. Met de tocht ga je op ontdekking door de stadsjungle van Delft. Door de coronamaatregelen kunnen de normale ‘live’ ontdekkingstochten niet door gaan, maar voor de Delftse kinderen hebben de vrijwilligers wel een natuursafari weten op te zetten, meldt het IVN Delft.

300 miljoen jaar oud

‘’In de binnenstad is een hoop natuur te ontdekken," vertelt Arnaud van den Berg, één van de IVN Jeugdgidsen, ‘’Van stoepplantjes die nu dapper opkomen waar minder toeristen zijn dan normaal tot natuur van 300 miljoen jaar oud. De natuur is overal om je heen in de stad, als je maar goed oplet!’’

Weet jij van wie is dit identiteitsbewijs is? >

De interactieve natuursafari is ook nieuw voor de gidsen. ‘’We hebben een proef gedraaid afgelopen herfstvakante toen onze geplande ontdektocht niet door kon gaan vanwege de corona maatregelen. Dat was eigenlijk superleuk om te doen en smaakte naar meer," vertelt Daphne Teeling, IVN jeugdgids.

Thuisonderwijs

‘’We zijn natuurlijk geen professionals, maar ik denk dat we toch iets hebben kunnen neerzetten wat heel eigen is en waar we trots op mogen zijn. En belangrijker nog, hierdoor genieten hopelijk veel kinderen van de natuur. Want dat is, juist ook nu in deze tijd, superbelangrijk!’’ aldus Teeling. Daarnaast denkt het IVN ook dat de ontdektocht een goede toevoeging zou kunnen zijn voor het thuisonderwijs, om meer te leren over de natuur in de stad.

Hoe werkt het? Op de website van het IVN vindt je een Google Maps wandelroute met een video uitleg over hoe je moet lopen en waar je de natuur kan ontdekken in Delft. Daarnaast kan je verschillende zoekkaarten (stoepplantjes, muurplantjes, stadsfossielen) downloaden. Maar je kunt ook bingo spelen met de gevonden stadsvogels en kun je de YouTube-serie kijken met de jeugd natuur gidsen.

Chocolademelk

Daarnaast heb je je telefoon nodig (voor de route), een sponsje of een lapje (nat in een zakje of bakje) en een vergrootglas zodat je de kleinste plantjes nog kunt spotten. Kleed je ook lekker warm aan en neem een heerlijke thermoskan vol chocolademelk mee zodat je extra kunt genieten van de Delftse binnenstad.

Er wordt een Delftse kerstfilm gemaakt >

De eerste vijftig aanmelders via de website krijgen ook nog eens een leuke verrassing thuisgestuurd en als je een mooie foto maakt tijdens je safari voor Instagram met de hashtag #opsafarimetIVNDelft maak je ook nog eens kans op het doe-boekje ‘Wilde Stad’ vol tips. Je kunt op safari gaan t/m 19 februari 2021.