Kapmes gevonden na schokkend incident in winkelcentrum De Hoven

Op vrijdag 3 december gingen uit het niets vier jongens, gehuld in zwarte kleding, elkaar te lijf met grote kapmessen in winkelcentrum de Hoven. Dinsdag 7 december hebben duikers van het arrestatieteam een machete gevonden in de gracht langs de Westvest, dat te maken had met het incident. De Forensische opsporing heeft de machete en sporen veilig- en vastgesteld. 

Terwijl het winkelend publiek nietsvermoedend de laatste Sinterklaasinkopen deed, ontstaat er ineens een nare sfeer. Een jongen trekt een groot mes vanuit zijn heuptasje, waarna hij vervolgens een sprintje trekt. Drie andere jongens kijken elkaar aan en trekken vervolgens alle drie hun eigen messen. Voor de Wibra ontstaat er een gevecht tussen de vier. Een van hen valt tot twee keer toe op de grond, daarna zetten de vier jongens het op het rennen. Tijdens de vechtpartij zijn er geen gewonden gevallen.

Het geweld had niks te maken met het winkelcentrum, maar ‘gewoon’ met jongens die ruzie met elkaar zochten, legde de eigenaar van het winkelcentrum, meneer van der Vorm, eerder al uit aan het AD.

Door het adequaat reageren van de beveiliging en het juist uitzetten van de lijnen, konden de jongens snel gepakt worden door de politie. Kort na de steekpartij zijn drie van de vier messentrekkers aangehouden bij de Zuidwal, dit is op nog geen twee kilometer van de Hoven. De opgepakte jongens komen uit Den Haag en zijn 15, 17 en 18 jaar. De 15-jarige verdachte had zich verwond tijdens de vechtpartij en is voor behandeling naar het ziekenhuis gestuurd. 

Een beveiligingscamera op ieder hoekje
Winkeliers blijven zich veilig voelen in het winkelcentrum. Zo zegt één van de winkeliers tegen Omroep Delft die liever anoniem blijft: ‘’Ik voel mij veilig in De Hoven. In iedere stad of winkelcentrum is er wel eens wat. Er hangt hier op ieder hoekje een beveiligingscamera.‘’

Partijlid Jolanda Gaal van Onafhankelijk Delft vindt echter dat het beter kan met de camera’s en zegt tegen Omroep Delft: ‘’Toen wij de beelden zagen, vonden wij deze onduidelijk. En dat is niet goed. Je hoort wel vaker dat er een misdrijf gepleegd is maar dat de beelden zo slecht zijn dat dader(s), niet herkenbaar zijn.’’

Gaal gaat verder: ‘’De Hoven is privéterrein dus de gemeente Delft heeft er niets over te zeggen, maar wij vinden met de huidige tijd dat er op zijn minst kan worden geëist dat wanneer er toestemming is voor camera's, dat deze beelden dan van goede kwaliteit zijn. Anders heeft het zo weinig zin. Wij realiseren ons dat scherpere beelden, wellicht ook duurdere camera’s zijn. Maar dat moet dan maar, tenslotte lopen onze inwoners daar en scherpe beelden kunnen zorgen voor een snelle pakkans. Als de beelden voortaan in orde zijn, zijn wij blij.’’

Lees ook: Snackbar Dasstraat overvallen, dader nog spoorloos >

Getuigen gezocht
Er wordt nog onderzoek gedaan door de recherche naar ieders betrokkenheid en een eventuele vierde verdachte. Mocht je nog iets weten over dit incident en nog niet gesproken hebben met de politie, neem dan contact op via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.