Jaarwisseling ‘rustig en beheersbaar’ ondanks incidenten

“Het algemene verloop van deze jaarwisseling kan worden omschreven als rustig en beheersbaar, met uitzondering van de gebeurtenissen bij de Debussyflat, de Lidl en het wapenincident in de binnenstad.” Dat staat in een evaluatie over oud en nieuw van de gemeente.
De ME werd ingeschakeld bij ongeregeldheden tijdens Oud en Nieuw | © Omroep West/Regio 15

De jaarwisseling kostte de gemeente dit jaar meer geld dan andere jaren, 67.177 euro tegenover 60.359 euro in 2022. Veel van dit geld ging naar ‘kosten gemaakt voor preventiemaatregelen’. Er zou juist minder schade zijn vastgesteld dan in voorgaande jaren: 19.980 euro tegenover 25.851 in 2022.

Politie, brandweer en ambulance
De grootste problemen tijdens de jaarwisseling werden veroorzaakt door een groep jongeren. Hierover schrijft de gemeente: “In de vooravond was er sprake van een ordeverstoring door een groep jongeren op de Papsouwselaan. Later op de avond verplaatste deze groep zich richting de Griegstraat bij de Debussyflat en de Lidl, waar de groep voor grootschalige ordeverstoringen zorgde.”

Buiten deze ordeverstoringen was het volgens de gemeente een rustige nacht voor de politie; er waren 29 incident-meldingen en 6 arrestaties. De brandweer had het ook relatief rustig. Zij moesten ‘slechts’ 32 keer uitrukken, waar dat het jaar ervoor 75 keer nodig was. De ambulancedienst meldt dat het relatief rustig was. Zij moesten 25 ritten maken, waar dat 30 keer nodig was een jaar eerder. Verder melden ook de huisartsenpost Delft en het Reinier de Graafgasthuis iets minder patiënten te hebben gezien als gevolg van de jaarwisseling.

Vuurwerkvrije zones
In Delft is geen vuurwerkverbod. Op aanvraag kunnen er wel ‘vuurwerkvrije zones’ worden ingesteld in een buurt. Vier van zulke zones werden deze jaarwisseling ingesteld. Dit terwijl er vorig jaar nul waren. De gemeente meldt dat deze zones ‘goed zijn bevallen’.

Ondanks het relatief rustige verloop is er grote onvrede over de incidenten die er waren: “Het vertoonde gedrag van de groep jongeren wordt niet geaccepteerd. De politie is momenteel bezig met grootschalig strafrechtelijk onderzoek, de eerste aanhoudingen zijn ondertussen verricht en er volgen er mogelijk nog meer.” Ook hoort de gemeente ‘oproep van omwonenden om weer betrokken te worden bij de jaarlijkse aanpak voor de jaarwisseling’. Daarom zegt de gemeente de komende maanden extra aandacht te besteden aan deze groep én hun ouders.