Huurprijzen dalen in de vrije sector van Delft

Foto: Markus Bernet

De prijzen op de Delftse woningmarkt zijn aan het dalen. Althans, de prijzen van huurwoningen in de vrije sector. Volgens woningplatform Pararius is de landelijke afname 3,7 procent, de grootste daling in acht jaar tijd. En ook in Delft dalen de huurprijzen.

Huurders in de vrije sector van Delft gaan er volgens woningplatform Pararius dit jaar op vooruit. Een woning in de vrije sector is een woning die maandelijks 737,14 euro of meer kost. In het eerste kwartaal van 2020 betaalde de Delftenaar gemiddeld 15,75 euro per vierkante meter aan huur.

Een jaar eerder, in het eerste kwartaal van 2019, lag dit gemiddelde op 16,28 euro per vierkante meter per maand. Dat is dus een gemiddelde daling van 53 cent per vierkante meter per maand. Voor een appartement van 60 vierkante meter betaal je gemiddeld 31,80 euro minder in de maand, en dus 381,60 euro minder in het jaar.

Reinier de Graaf ziekenhuis gaat honderden Delftse huishoudens verwarmen >

Een groot deel van de Delftenaren zal overigens niet veel merken van de dalende huurprijzen, de totale woonlasten gaan namelijk omhoog in de Prinsenstad. In de onderstaande grafiek van Pararius kun je zien hoe de huurprijzen per vierkante meter zijn gedaald en gestegen in de afgelopen vijf jaar:

Bron: Pararius

Hierin is duidelijk te zien hoe de gemiddelde huurprijzen per vierkante meter het afgelopen jaar zijn gedaald. Wel is de daling in 2020 een stijging in huurprijs ten opzichte van 2015. In procenten ziet de grafiek er als volgt uit:

Ondanks Delft met een groot woningtekort kampt, blijkt uit het onderzoek van Pararius dat Nederland in de Europese Unie het grootste marktaandeel heeft qua sociale huurwoningen: 33 procent. Op nummer twee staat Oostenrijk met 24 procent, de derde plek is in handen van Denenmarken en op de vierde plek staat het Verenigd Koninkrijk.

De duurste stad van Nederland in 2020 om een woning te huren was Amsterdam. Op plek twee stond Amstelveen gevolgd door Haarlem, Leiden en Utrecht. Alle vier de steden zijn gemiddeld duurder dan de landelijke gemiddelde huurprijzen. In Amsterdam betaalde je in het eerste kwartaal gemiddeld 23,50 euro per vierkante meter.

Al gelezen? Gemeente Delft vernietigt per ongeluk kunstwerk van Tijn Noordenbos >

De laagste huurprijzen van Nederland kon je in 2020 vinden in respectievelijk Leeuwarden, Deventer, Apeldoorn, Enschede en Arnhem. Leeuwarden spant dus de kroon als het gaat om een laag huurtarief per vierkante meter. Je betaalde daar in het eerste kwartaal van 2020 gemiddeld 9,35 euro.