Delftse woningeigenaren en huurders gaan meer woonlasten betalen in 2021

Van de veertig grootste gemeenten is Delft een van de weinige gemeenten waar de onroerendezaakbelasting (ozb) daalt. De totale woonlasten gaan voor Delftenaren echter wel omhoog. Dat meldt het Centrum voor Onderzoek van de Economie van Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen.

Onlangs meldden wij nog dat Delftenaren zwaarder belast zullen worden door het miljoenentekort van de gemeente. Daarnaast blijkt nu ook uit de berekeningen van COELO dat dit jaar voor zowel de huurder als de koper in Delft de woonlasten stijgen.

Grootste stijgingen

In de 40 door COELO onderzochte grootste gemeenten woont ongeveer 41 procent van de bevolking. In al deze gemeenten stijgen de woonlasten gemiddeld met 45 euro naar 774 euro per jaar. Dat is ongeveer een stijging van 6,2 procent. Het is een van de grootste stijgingen in jaren, zo meldt COELO en ook meer dan de inflatie, die 1,4 procent bedraagt.

Dit betekent dat de gemeentelijke woonlasten meer zijn gestegen dan andere uitgaven, aan bijvoorbeeld kleding of boodschappen. De stijging van 45 euro is terug te zien aan gemeentelijke woonlasten zoals de ozb maar ook aan de riool- en afvalstoffenheffing.

Al gezien? Prinsenhof, lokale belastingen en corona; dit zijn de onderwerpen in de raadsvergadering >

In tegenstelling tot de meerderheid van de gemeentes daalt in Delft de ozb wel, namelijk met -1,6 procent. Terwijl volgens het COELO de andere gemeenten gemiddeld 5,2 procent meer aan deze belasting zullen betalen dan vorig jaar. Het gemiddelde percentage wordt sterk opgedreven door de hoofdstad, waar de stijging 22,6 procent is.

Boven gemiddeld

Wat er dan zo sterk stijgt in Delft is de afvalstoffenheffing voor tweepersoonshuishoudens. Een gemiddelde Nederlander is daar 332 euro aan kwijt. In de Prinsenstad stijgt de afvalstoffenheffing met 3,2 procent tot 365 euro. Dat is dus 33 euro meer dan het gemiddelde. Voor eenpersoonshuishoudens stijgt het tarief ook met 3,2 procent tot 233 euro. Dat is juist 30 euro onder het door COELO berekende gemiddelde (263 euro).

De rioolheffing voor Delftse huiseigenaren stijgt voor zowel een- als tweepersoonshuishoudens licht met 0,1 procent. Zij betalen hierdoor in 2021 220,20 euro. Huurders in Delft betalen hetzelfde bedrag als vorig jaar: 48,20 euro.

Rioolheffing

De totale jaarlijkse woonlasten zijn het komende jaar gemiddeld 413,20 euro voor een meerpersoonshuishouden. Een huurder in Delft betaalt in 2021 dus 23,20 euro meer dan het door COELO berekende gemiddelde over de veertig grootste gemeenten.

Drieduizend handtekeningen voor behoud Delftse kinderboerderij en speeltuin De Boterbloem >

De totale woonlasten van een woningeigenaren stijgen ook, maar lichter dan bij de huurders. Woningeigenaren zijn dit jaar 0,8 procent meer kwijt aan woonlasten dan in 2020. De totale lasten van een Delftse huiseigenaar komen hiermee neer op 866,47 euro. Dat is een stijging van 6,99 euro ten opzichte van vorig jaar. De huiseigenaren in Delft betalen in 2021 dus 92,47 euro meer dan het door COELO berekende gemiddelde over de veertig grootste gemeenten.