Hoger beroep aanslagen Delftse coffeeshops uitgesteld, verdachte beweert corona te hebben

Het hoger beroep van 25-jarige Hagenaar Dean P. die verdacht wordt van een aanslag plegen op twee Delftse coffeeshops, wordt uitgesteld. De reden hiervoor is dat de Hagenaar sinds gisteravond met coronaklachten zou kampen.

De advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie (OM) stelt in de rechtszaal dat Dean P. volstrekt ongeloofwaardig is. De andere verdachte in de zaken omtrent de coffeeshops, Michael B. (43) was wel aanwezig in de rechtszaal.

Handgranaten

Om het geheugen even op te frissen: in 2018 zijn er verschillende aanslagen gepleegd op coffeeshops The Game (Peperstraat) en The Future (Breestraat). Zo werd er geschoten in beide straten, werden er handgranaten gegooid in de Peperstraat en een bom afgestoken in de Breestraat.

Lees ook: Rattenoverlast in de stad, gemeente en bewoners treffen maatregelen >

Het dna van B. werd gevonden op de resten van de ontplofte handgranaten. Medeverdachte P., die naar eigen zeggen momenteel thuiszit door zijn coronabesmetting, zou B. hebben geholpen. Het OM denkt dat P. de 43-jarige B. achterop had toen die de twee handgranaten gooide, dat meldt het AD.

De 25-jarige P. is overigens net weer op vrije, in 2019 werd hem al 21 maanden cel opgelegd voor zijn aandeel in de coffeeshopaanslagen. Het OM had toen acht jaar geëist tegen de 25-jarige man. Dit kwam doordat het OM de rechter niet kon overtuigen dat P. net als B. betrokken was bij de aanslagen.

Scarface

Wel ging de rechter mee in het feit dat P. wapens bezat en had verkocht. In 2019 kreeg B. een celstraf van 10 jaar opgelegd voor het gooien van de handgranaten. Deze uitspraak kwam mede doordat B. al eerder veroordeeld tot een celstraf van 16 jaar met tbs voor het vermoorden van drie Ierse mannen, nadat hij de film Scarface had gekeken.

De 25-jarige P. liet per mail aan zijn advocaat weten dat hij graag bij de behandeling van zijn zaak had willen zijn, maar dat hem niet verstandig leek om in de rechtszaal te verschijnen aangezien hij mogelijk besmet was met het coronavirus, zo meldt het AD.

Al gelezen? Inbreker Oostsingel huis uit gejaagd door bewoner, politie doet oproep >

De advocaat-generaal moest niets van de verklaring van P. weten: ‘’Meneer doet zich er vanaf met een mailtje van één regel”, aldus de advocaat-generaal. ‘’Het is een totaal ongespecificeerd bericht. Je hebt niet opeens ’s avonds om 22.00 uur corona”, ging hij namens het OM verder. ‘’Ik vind het dermate ongeloofwaardig dat ik me tegen zijn verzoek tot aanhouden verzet. Dit is gewoon een manier om de boel te traineren.”

Vertraging

Maar een eventuele vertraging zorgt niet alleen voor dat het hoger beroep vertraagd wordt, maar ook B. langer vast blijft zitten. Terwijl beide mannen beweren dat ze niets met de aanslagen te maken hebben gehad.

Bizar: Ophef over het toch online meekijken gemeente Delft: 'Wet wordt niet nageleefd' >

Ondanks het verweer van de advocaat-generaal besloot de rechter dat het belangrijk is dat P. aanwezig is bij zijn zaak. Ook het opsplitsen van de twee zaken is volgens de rechter geen optie, de twee zaken zijn te sterk met elkaar verweven. Daarom wordt de zaak uitgesteld. Het AD schrijft dat de verwachting is dat het gerechtshof tussen september 2021 tot en met april 2022 een nieuwe datum prikt.