GGD Haaglanden begint eerder met vaccineren tegen corona dan gepland

In 22 van de 25 regio’s zal eerder worden begonnen met het vaccineren van zorgmedewerkers tegen corona. Op 11 januari is de regio Haaglanden, waar Delft onder valt, al aan de beurt.

In december meldden wij nog dat de GGD Haaglanden geen vaccinatielocatie had en er dus nog veel onzeker was over waar en vanaf wanneer er gevaccineerd kon worden. Maar dat probleem lijkt inmiddels verholpen, zo zal er gevaccineerd worden in het ADO stadion in Den Haag. Daarnaast stelt de GGD Haaglanden dat ze al vanaf 11 januari kunnen beginnen met vaccineren, een week eerder dan gepland.

Bellen

In heel Nederland zullen er vanaf 15 januari zorgmedewerkers worden ingeënt. Dat is drie dagen eerder dan gepland. Vanaf maandag vier januari kunnen zorgmedewerkers van verpleeg- en verzorgingsinstelling bellen met de GGD om een afspraak te maken voor de vaccinatie. Om het proces soepel laten te verlopen worden er 2000 medewerkers ingezet tussen 08.00uur en 20.00uur om de vaccinatie-afspraken in te plannen.

Britse mutatie corona: docente van Delftse Laurentius Stichting overleden >

Toch kan het gebeuren dat er af en toe langere wachttijden zijn, laat de koepelorganisatie GGD GHOR Nederland weten. Mocht dit gebeuren, worden bellers geadviseerd op een ander moment het nogmaals te proberen. De rustigere momenten zijn volgens de koepelorganisatie over het algemeen lunch- en etenstijd of aan de randen van de dag.

30.000 medewerkers

Op de locatie van GGD Haaglanden wordt net als op de andere locaties gemiddeld zo’n 350 tot 400 medewerkers ingezet die de vaccinaties uit zullen voeren. Op dit moment heeft Nederland Pfizer-twee vaccins voor 225.000 mensen. Er zijn twee vaccins per persoon nodig om voldoende bescherming op te bouwen. Op dit moment zijn er ook genoeg ‘prikmedewerkers’ maar er wordt nog gezocht naar meer medewerkers om straks de gehele bevolking van een vaccin te voorzien.

Gemist? Meerderheid van de Nederlanders wilde zich in december nog niet laten vaccineren >

Eerder maakte het kabinet ook bekend dat medewerkers de 30.000 medewerkers in de acute zorg – denk aan beroepen als artsen en verpleegkundigen op de IC, spoedeisende hulp, de speciaal opgetuigde corona-afdelingen en medewerkers op de ambulance – ook voorrang krijgen bij de vaccinatie. Zij zullen echter niet gevaccineerd worden bij de centrale GGD-priklocaties maar waarschijnlijk bij tien ziekenhuizen verspreid over het land, schrijft de NOS.