GGD Haaglanden begint eerder met vaccineren tegen corona dan gepland

In 22 van de 25 regio’s wordt eerder gestart dan verwacht met het vaccineren van zorgmedewerkers tegen corona. Op 11 januari is de regio Haaglanden, waar Delft onder valt, al aan de beurt.

In december meldden wij nog dat de GGD Haaglanden geen vaccinatielocatie had. Toen was er nog veel onzeker over waar en vanaf wanneer er gevaccineerd kon worden. Inmiddels lijkt dat probleem verholpen, zo is er een locatie gevonden: het ADO stadion in Den Haag. En laat de GGD Haaglanden weten dat ze al vanaf 11 januari beginnen met vaccineren. Dat is één week eerder dan gepland.

Bellen

In heel Nederland zullen er vanaf 15 januari zorgmedewerkers worden ingeënt. Dat is drie dagen eerder dan gepland. Vanaf maandag vier januari kunnen zorgmedewerkers van verpleeg- en verzorgingsinstelling bellen met de GGD om een afspraak te maken voor de vaccinatie. Om het proces soepel laten te verlopen worden er 2000 medewerkers ingezet tussen 08.00uur en 20.00uur om de vaccinatie-afspraken in te plannen.

Britse mutatie corona: docente van Delftse Laurentius Stichting overleden >

Toch kan het gebeuren dat er af en toe langere wachttijden zijn, laat de koepelorganisatie GGD GHOR Nederland weten. Mocht dit gebeuren, worden bellers geadviseerd het op een ander moment het nogmaals te proberen. De rustigere momenten zijn volgens de koepelorganisatie over het algemeen lunch- en etenstijd of aan de randen van de dag.

30.000 medewerkers

Op de locatie van GGD Haaglanden worden net als op de andere locaties gemiddeld zo’n 350 tot 400 medewerkers ingezet die de vaccinaties uit zullen voeren. Op dit moment heeft Nederland Pfizer-twee vaccins voor 225.000 mensen. Er zijn twee vaccins per persoon nodig om voldoende bescherming te bieden. Op dit moment zijn er voorlopig genoeg ‘prikmedewerkers’ maar er wordt nog gezocht naar meer hulpkrachten om straks de gehele bevolking van een vaccin te voorzien.

Gemist? Meerderheid van de Nederlanders wilde zich in december nog niet laten vaccineren >

Eerder maakte het kabinet ook bekend dat de 30.000 medewerkers in de acute zorg – denk aan beroepen als artsen en verpleegkundigen op de IC, spoedeisende hulp, de speciaal opgetuigde corona-afdelingen en medewerkers op de ambulance – ook voorrang krijgen bij de vaccinatie. Zij zullen echter niet gevaccineerd worden bij de centrale GGD-priklocaties maar waarschijnlijk bij tien ziekenhuizen verspreid over het land dat schrijft de NOS.