Corona vaccin: GGD Haaglanden onzeker of vaccineren al mogelijk is vanaf januari, nog geen locatie

Met de nieuwe lockdown smachten veel mensen ernaar om gevaccineerd te worden en weer een 'normaal' jaar tegemoet te gaan. Maar het duurt nog zeker een maand voordat het vaccin Nederland bereikt. En misschien nog langer voor de regio Haaglanden.

Ondanks dat er positieve resultaten zijn omtrent het Pfizer-vaccin, wordt het nog een ingewikkelde logistieke operatie om de vaccins ook daadwerkelijk in Nederland te krijgen. Dat komt omdat de vaccins bewaard moeten worden bij een temperatuur van -75 graden. Hierom moet er één centraal punt geregeld worden vanuit waar de vaccins worden gegeven.

Goedkeuring

De GGD Haaglanden is op het moment van schrijven nog op zoek naar een geschikte locatie, zo laat de organisatie weten aan het AD. Hierdoor is het nog onduidelijk vanaf welk moment de eerste zorgmedewerkers ingeënt kunnen worden tegen het coronavirus.

Corona-vaccin? De meerderheid van de Nederlanders staan niet te springen blijkt uit onderzoek van de TU Delft >

Aan het einde van deze maand, op 29 december, wordt wel al het Europese medicijnagentschap verwacht, maar de GGD zelf weet nog niet wanneer de eerste doses binnen komen. Er zijn wel twee locaties in beeld om de vaccinaties uit te delen. ‘’De datum is in eerste instantie afhankelijk van de goedkeuring van het vaccin. Vervolgens moet er nog veel voorbereid worden op het gebied van logistiek, materiaal en personeel. We doen ons uiterste best, maar of we op 4 januari al kunnen vaccineren is nog niet duidelijk,” aldus een woordvoerster van de GGD Haaglanden tegen het AD.

Tegenstrijdig

Daarnaast wordt op 12 januari de goedkeuring van een andere coronavaccin van het bedrijf Moderna verwacht. Van het Pfizer-vaccin ontvangt Nederland 7,8 miljoen doses, waarvan de eerste lading van ongeveer een miljoen eind deze maand wordt verwacht.

Dit betekent dat er ongeveer 450.000 mensen gevaccineerd kunnen worden, aangezien iedereen twee prikken nodig heeft voor een optimale werking van het vaccin. Van Moderna worden er 1,6 miljoen doses verwacht, waarvan 400.000 in het eerste kwartaal van 2021. Ook van dit vaccin heeft iedereen twee doses nodig voor een optimale werking.

Onduidelijk

Het klinkt wellicht tegenstrijdig maar de GGD die de prikken uitdelen zullen niet als eerste het vaccin ontvangen, de eerste groep die prik mag halen zijn de 155.000 medewerkers en bewoners van verpleeghuizen. Vervolgens zijn 60-plussers met een medische indicatie aan de beurt en daarna de 60-plussers zonder medische indicatie, zo vertelt een woordvoerder van Hugo de Jonge aan het Parool.

Corona zorgt voor thuiswerkers, maar dat is niet voor iedereen: één derde heeft klachten >

Mogelijk zal een deel van de eerste inentingen gedaan worden door het personeel van de verpleeghuizen in plaats van de GGD omdat het om ouderen gaat met een broze gezondheid en sommige zullen ook niet in staat zijn om goed te kunnen reizen. Door de grote hoeveelheid vaccinaties die uitgedeeld moeten worden zullen er net als bij het testen op corona ook meerdere plekken ingericht moeten worden om de vaccinaties uit te delen. Waar en hoeveel locaties dit worden is nog onduidelijk.

Het is ook de vraag of mensen zich wel willen laten vaccineren. Zo schreven wij eerder deze maand nog dat uit onderzoek van onder andere de TU Delft bleek dat slechts 39% van de Nederlanders direct het vaccin wil hebben. De rest twijfelt óf wil het vaccin helemaal niet.