Gemeente wil Delftse ondernemers ondersteunen door te investeren in lokale handel

Bij bedragen tot €214.000 wil de gemeente lokale ondernemers steunen, door bij hun in te kopen in plaats van landelijke of internationale bedrijven. Bedragen boven de €214.000 zijn hiervan uitgesloten, door Europese wetgeving.

Vorig jaar heeft de gemeente voor €81 miljoen ingekocht bij bedrijven, producten zoals bedrijfskleding, computers, catering, pennen, enzovoorts. Iets meer dan negen procent, zo’n €7,5 miljoen van deze €81 miljoen werd besteed bij lokale bedrijven. Het overige bedrag werd besteed in de regio en de rest van het land. Maar als het aan de gemeente ligt gaat dat dus veranderen.

Werkgelegenheid

Om de Delftse economie te steunen wil de gemeente lokaal haar inkopen gaan doen. Koopadviseur van de gemeente Rens Speksnijder, stelt dat er nog veel te winnen valt als het gaat om lokaal inkopen doen. Maar dit is dus alleen mogelijk met bedragen tot €214.000 per jaar. Boven dit bedrag mag elk bedrijf in Europa reageren en is het verboden om lokale bedrijven voorrang te geven.

Studenten helpen Delftse ondernemers uit de brand met nieuw initiatief >

Desondanks probeert de gemeente hier ook in de lokale economie te investeren, zo stelt de gemeente op haar website. ‘’Door niet alleen de meest gunstige prijs/kwaliteit-verhouding van het moment mee te wegen, maar ook de ambities van de producent voor de toekomst: in welke mate heeft die oog voor circulariteit, voor eerlijke prijzen, voor duurzaamheid, en: voor iets terugdoen voor de samenleving in de vorm van lokale werkgelegenheid?’’, aldus de gemeente op haar website.

Koffiebranderij

Kleine bedrijven worden weggedrukt op de markt door grotere spelers die de markt domineren, zo stelt Cisca Colijn tegen de gemeente Delft. Colijn is eigenaresse van Miss Morrison, een Delftse koffiebranderij. Colijn maakte zich eerder dit jaar al hard voor de ondernemers in coronatijd, zo zette ze ‘Lokaal Delft Bezorgd’ op. Hierin werkt ze samen met andere ondernemers om lokaal Delftse producten aan huis te bezorgen en ondanks de coronamaatregelen toch geld te kunnen verdienen.

Het initiatief van gemeente is dan ook zeer welkom voor deze lokale ondernemers. Maar er moet nog wel wat gebeuren voordat het initiatief echt rond is. Speksnijder vertelt aan de gemeente Delft dat een inkooptool hierbij zou kunnen helpen. “Nu is elke afdeling in grote mate vrij om te bepalen waar ze wat bestelt. Met een handige inkooptool kunnen we het inkoopproces voor hen vergemakkelijken en tegelijkertijd bijdragen aan de lokale economie’’.

Dit zijn de nieuwe steunmaatregelen voor Delftse ondernemers >

Daarnaast stelt Speksnijder tegen de gemeente Delft dat een lokaal ondernemersplatform ook een goede toevoeging zou zijn: ‘’Door de inkoopvragen te publiceren op een lokaal ondernemersplatform, kunnen we het lokaal inkopen stimuleren. Over zo’n tool en platform zijn we met ondernemers in gesprek.’’