Gemeente Delft verlengt ‘coronasubsidie’ en komt er een buitenzwembad aan de Schie?

De Schieoevers waar mogelijk een nieuw zwembad komt. Foto: M.M. Minderhoud

De gemeente Delft verlengt de tijdelijke regeling voor ondersteuning van maatschappelijke organisaties. Organisaties kunnen nu tot 15 juli 2021 subsidie aanvragen voor het jaar 2021. Dat meldde de gemeente afgelopen week op haar website. Op de website was ook nog een oproep te lezen van de gemeente aan de Delftenaren om mee te denken met de toekomst van het Schieoevers Noord-gebied.

Omdat de coronacrisis doorsuddert hebben organisaties in de cultuur-, erfgoed- of sportsector het zwaar. Daarom wil de gemeente hen een extra steun in de rug geven. Sociaal ondernemers en maatschappelijke initiatiefnemers, buurthuizen, verhuurders van recreatieve en culturele ruimten, dierenopvang en scouting kunnen ook gebruikmaken van de regeling.

Zwembad

In de nieuwe regeling wordt de eigen bijdrage verlaagt én wordt het maximaal aan het te vragen bedrag juist verhoogd. De aanpassing van de regeling voert de gemeente door omdat het college verwacht dat de meeste organisaties weinig geld hebben om de klap op te vangen van de tweede coronacrisis op te vangen.

Al gelezen? Chemische lekkage beschadigt lak en ruiten van auto’s in Prinsenhofgarage >

Daar staat tegenover dat de gemeente in 2021 waarschijnlijk geen huurcompensatie meer geeft. Met de nieuwe steunmaatregel hoopt het college de maatschappelijk organisaties te behouden in de stad en daarmee bij te dragen aan een ‘’prettig leefklimaat’’ in de stad.

Daarnaast doet de gemeente ook een oproep om mee te denken met de invulling van het Schieoevers Noord-gebied. Tot 13 februari kunnen Delftenaren hun ideeën aandragen. Tijdens een van de zestien online bijeenkomsten of via de website schieoeversnoord.nl kun je je ideeën indienen. Er zijn al ideeën ingediend voor nieuw groen, een overdekt zwembad en een openlucht zwembad, maar ook betaalbare koopappartementen worden geopperd.

Uitnodigen

Delftenaar Annelies Poot is enthousiast over het initiatief van de gemeente: “Ik woon vlakbij en merk nu hoe het gebied wordt ontwikkeld. Een goede zaak om Delftenaren daarbij te betrekken. Op een heel laagdrempelige manier ook nog,’’ vertelt Poot aan de gemeente.

Poot is zelf bouwprojectmanager in onder meer Rotterdam en Den Haag en ziet dan ook zeker de meerwaarde in van participatietrajecten: ‘’De mate van inspraak zal variëren per ontwikkeling. Maar omwonenden of belangstellenden op tijd uitnodigen om mee te denken, kan de kwaliteit van de gebiedsontwikkeling alleen maar opschroeven. De reden is heel simpel: het helpt om iets neer te zetten waar behoefte aan is, iets wat ook wordt gebruikt.”

Al gezien? Gemeente Delft roept gedupeerden toeslagenaffaire in Delft op >

De Tanthofbewoonster stelt dan ook dat Delftenaren nú de kans hebben om van zich te laten horen. Poot heeft nog wel een tip voor de participerende Delftenaren: “Neem sowieso een kijkje op de website van Schieoevers Noord. En wie weet wordt dit gebied in de toekomst voor jou belangrijk. Wonen is bijvoorbeeld van invloed op de hele stad. Dat maakt deze ontwikkeling voor alle Delftenaren interessant. En ook het idee van een buitenzwembad speelt al langere tijd in Delft. Daarom is het van belang om nu van je te laten horen en mee te denken over de toekomst,” aldus Poot.