Gemeente Delft roept gedupeerden toeslagenaffaire in Delft op

De toeslagenaffaire is een landelijke zaak waarin veel leed is gebeurd. Tussen 2005 en 2019 heeft de Belastingdienst duizenden ontvangers van de kinderopslag onterecht als fraudeur aangewezen. De gemeente Delft wil nu de Delftse gedupeerden van de toeslagenaffaire helpen.

Door de toeslagenaffaire kregen ouders geen kinderopvangtoeslag en moesten veel ouders de toeslagen ook nog terugbetalen. Met grote financiële problemen als gevolg. In december werd er aangekondigd dat deze ouders €30.000 euro ter compensatie krijgen.

Het bedrag wordt uitgekeerd aan de ouders die al bekend zijn bij de Belastingdienst als gedupeerde. Gedupeerde ouders die nog niet bekend zijn bij de Belastingdienst én geen contact gehad hebben met de Belastingdienst kunnen zich aanmelden via de website of door te bellen naar 0800-2358358.

Privacywet

De ouders in de toeslagenaffaire kregen vaak ook nog met andere problematiek te kampen. Bijvoorbeeld ziekte of ze raakte hun baan kwijt. Met deze Delftse ouders wil de gemeente Delft nu in contact komen. Alleen mag de Belastingdienst geen persoonsgegevens doorgeven in verband met de privacywet.

Daarom roept de gemeente hen op zich te melden via deze pagina. Voor zover bekend zijn er 58 gedupeerde ouders in Delft. Het is belangrijk dat zij zich melden, aldus wethouder Wonen, Wmo en sport, Karin Schrederhof (PvdA). “Het liefst nemen we zelf direct contact op om hulp aan te bieden. Bijvoorbeeld bij schulden of voor een doorverwijzing naar een andere hulpverlener. Maar omdat dat nu eenmaal niet kan, is het belangrijk dat ouders zich zélf bij ons melden. Ze staan er niet alleen voor!”

Delftenaren waarschijnlijk dupe van miljoenentekort gemeente Delft, bezuinigingen in aantocht >

Ook organiseert de gemeente een online bijeenkomst voor de gedupeerde ouders op 19 januari 2021 van 20.00-21.00 uur. Hier kunnen zij vragen stellen aan Alexandra van Huffelen (staatssecretaris van Toeslagen), Anne Coenen (directeur van herstelorganisatie bij Toeslagen) en Julien Spliet (programmadirecteur Beleid & Uitvoering Herstel Toeslagen). Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via de website van de Belastingdienst.