Lekkage beschadigt lak en ruiten van auto’s in Prinsenhofgarage

De Prinsenhofgarage in 2018, Bron: Steven Lek

De Prinsenhofgarage kampt met een lekkage. Als gevolg van zettingen (samenpersing van grond door te veel druk) sijpelt er vanaf de bovenste verdieping een substantie van water met gruis door het beton van de tunnelbuis. Meerdere auto’s hebben schade opgelopen.

In 2018 opende de Prinsenhofgarage haar deuren. De bouw en oplevering van de garage kostte toen 25,8 miljoen euro. En nu is er dus iets merkwaardigs aan de hand in de nog vrij nieuwe garage. Door de zeshonderdmeter lange tunnelbuis sijpelt namelijk vervuild water.

(Op basis van het artikel in het AD, meldden wij eerder dat het om een chemische substantie gaat. We hebben dit aangepast nu andere bronnen laten weten dat dat niet zeker is.)

Cabriolet

Auto’s die lang op dezelfde plek hebben gestaan, hebben hierdoor witte vlekken opgelopen, schrijft het AD. Een automobilist vertelt zelfs dat het glas van zijn auto is aangetast. De man in kwestie heeft een jaarvergunning bij de garage en heeft zijn cabriolet schoon moeten laten maken door een gespecialiseerd bedrijf. Dat kostte hem 200 euro.

Heb je dit al gelezen: Hoe willen we reizen in de toekomst? TU Delft promovendus zocht het uit >

In de parkeergarage kunnen zo’n 650 automobilisten hun auto kwijt. Parkeren Delft, de eigenaar van de Prinsenhofgarage, vertelt aan het AD op de hoogte te zijn van het probleem en maandag 18 januari te beginnen met de reparatie. Daarom is een deel van de garage op het moment van schrijven afgezet met linten.

Volgens de parkeergarage eigenaar komen de problemen niet geheel onverwacht. Zo vertelt hij aan het AD: ‘’Bij nieuwe, ondergrondse parkeergarages komen zettingen vaker voor. Na een aantal reparaties moet het probleem tot het verleden behoren. Het water komt overigens niet uit de gracht die boven de garage loopt. Vermoedelijk is er wel een verband met de overvloedige regenval in de afgelopen weken.”

Korting

Parkeren Delft had hiervoor ook al een heel ander probleem, nameijk dat er verlies werd gedraaid. Dit is alleen maar verergerd door de coronacrisis. In 2018 leed het garagebedrijf 577.000 euro verlies, zo meldt het AD. Vorig jaar steeg dit bedrag tot 1.183.000 euro.

De gemeente was dan ook druk bezig om de bezettingsgraad van de Prinsenhofgarage te verbeteren. Vanaf 1 november mochten Delftenaren uit Binnenstad-Zuid namelijk een goedkope parkeervergunning kopen: 300 euro per jaar. Een aanzienlijke korting ten opzichte van de gewoonlijke 1803 euro per jaar.

Het is initiatief om de het aantal auto’s in de Delftse straten terug te dringen.

Maar voor vele Delftenaren was de hoge korting nog geen reden om hun auto neer te zetten in de Prinsenhofgarage. Volgens het AD komt dit doordat de garage voor veel van de Binnenstad-Zuid bewoners de garage te ver lopen is. Zij wachtten liever tot de Zuidpoort eenzelfde soort korting krijgt.

Aanfluiting

Nu er wordt gewerkt aan de problemen in de garage worden de reeds geparkeerde auto’s gevraagd om te verplaatsen naar de onderste parkeerlaag. Raadslid Jan-Peter de Wit noemt de situatie bij de parkeergarage een enorme aanfluiting. Hij is dan ook benieuwd wie voor de schade op zal draaien en ‘’hoopt’’ dat het de aannemer is.

Maar Parkeren Delft vertelt aan het Algemeen Dagblad dat de aannemer niets te verwijten valt. Wel meldt het bedrijf verzekerd te zijn en er vanuit te gaan dat de reparatiekosten vergoed kunnen worden. Het garagebedrijf stelt slechts één melding gehad te hebben van schade, de autobezitter in kwestie is onmiddellijk gecompenseerd, zo stelt het bedrijf tegen het AD.

Ongeluk: A13 bij Delft urenlang dicht door ongeval, tenminste 1 persoon ernstig gewond >

Het bedrijf laat weten nog geen andere meldingen gehad te hebben en verwacht de problemen met de lekkages op korte termijn opgelost te hebben.