Gemeente Delft gaat bezuinigen om tekort van 7,7 miljoen euro sluitend te maken

De gemeente heeft een begrotingstekort opgebouwd dat zal oplopen tot 7,7 miljoen euro in 2024. Om dit gat te dichten presenteerde de gemeente een herstelplan waarin grote bezuinigingen centraal staan.

Volgens de gemeente is de voornaamste oorzaak voor het begrotingstekort het feit dat ‘’het Rijk fors heeft bezuinigd op de budgetten’’. Omdat de begroting niet sluitend is eiste de provincie dat de gemeente Delft een financieel herstelplan maakte.

Versoberen

Afgelopen vrijdag werd dit plan gepresenteerd aan de gemeenteraad. De keuzes die in dit plan gemaakt zijn noemt de gemeente niet gemakkelijk, maar wel noodzakelijk: ‘’Bezuinigen gaat namelijk ten koste van wat de gemeente kan doen voor de stad’’.

Coronaproef van kunst genieten in Delft met de QuarantaineKunst route >

In de eerste jaren wil het college de algemene reserve gebruiken om een deel van het tekor te dekken. In deze reserve zit o.a. de opbrengst uit de verkoop van Eneco-aandelen.

Daarnaast gaat de gemeente ook haar uitgaven beperken door onder meer beleid te versoberen. Er zal minder geld gaan naar Fonds Delft 2040, een fonds van zowel de gemeente als privépartners waarmee geïnvesteerd zou worden in een ‘’mooie en voor iedereen toegankelijke stad’’.

Woningbouw

De gemeente was van plan 75 miljoen euro te investeren in het fonds. Ze stellen nu ‘’minder geld te storten’’, het is onduidelijk om wel bedrag het precies gaat. Daarnaast heeft het college ook besloten het eerdere plan om 10 miljoen euro te reserveren voor de intensivering van beleid opnieuw te overwegen.

Dit betekent dat er alleen nog vast wordt gehouden aan de belangrijkste prioriteiten van dit beleid. Bijvoorbeeld: noodzakelijk kosten omtrent de energietransitie én het versterken van het (v)mbo en de aansluiting van dit onderwijs op de arbeidsmarkt.

Daarnaast lijkt ook de (sociale) woningbouw een klap te krijgen, want bij de beoordeling van plannen rondom om nieuwe woningen wordt er gekeken naar het tempo van realisatie én de bijdrage aan het verdienmodel van de stad (type woningbouw).

Zorg

Omdat het college de noodzakelijke zorg essentieel acht, komen er geen aanvullende bezuinigingen op dit type zorg naast het al lopende actieplan ‘Actieplan Sociaal Domein’ waarin al fors wordt bezuinigd op de algemene zorg.

Ook gaat de gemeente bezuinigen door medewerkers via 'natuurlijk verloop' te laten gaan binnen de gemeentelijke organisaties. Dit moet het college tot 2,5 miljoen euro opleveren.

Tee-Set vereeuwigd op Delftse muren >

Afvalstoffenheffing

De subsidies zullen ook worden gekort, met zo'n 1,3 miljoen euro. Dit betekent dat de bijdragen aan organisaties zoals Delft voor Elkaar en DOK (de bibliotheek) met 10 procent worden gekort. ‘’Voor alle andere subsidies die de gemeente verstrekt, geldt dat deze met ingang van 2022 eenmalig niet worden geïndexeerd,’’ aldus de gemeente.

Om meer inkomsten binnen te krijgen wil het college de toeristenbelasting verhogen, maar volgens de gemeente is dit pas mogelijk na het herstel van de coronacrisis, omstreeks 2024.

Daarnaast wil het college het tarief van de afvalstoffenheffing verhogen. Dit is noodzakelijk volgens het college omdat het huidige tarief de gestegen kosten voor verwerking van huisvuil niet dekt.

Prinsenhof

Deze maand, maart, worden de voorstellen besproken door de gemeenteraad. Als de raad akkoord gaat, kan het herstelplan worden aangeboden aan de provincie en stopt het preventief toezicht op de stad.

Met de geplande maatregelen is de Prinsenstad in staat de begroting alsnog te sluiten, maar de komende jaren zal er te weinig geld zijn om alle uitgaven die de gemeente wil doen te dekken. Daarom wordt in het kadernota 2021 opnieuw gekeken naar de inkomsten uitgaven.

Hierin wordt ook het project Prinsenhof meegenomen.

Brand in kelderbox César Franckstraat snel geblust >

Eerder meldden wij nog dat de gemeente 37 miljoen euro uit wilde trekken voor dit project. Deze maand zou er een besluit genomen worden over de visie en het ontwerp van het complex. Maar het college heeft nu besloten om het voorstel in trekken en het project opnieuw af te wegen bij de kadernota in 2021.

Het volledige herstelplan van de gemeente vindt je hier.