Directeur Green Village TU Delft: 'Aanpak overstromingen in Limburg had beter gekund'

Foto: TU Delft

In The Green Village van de TU Delft wordt al langere tijd gekeken naar hoe om te gaan met overstromingen. Met lede ogen werd er de afgelopen dagen vanuit deze plek naar de overstromingen in onder andere Zuid-Limburg gekeken. Directeur van The Green Village Marjan Kreijns laat aan Trouw weten dat de aanpak van de overstromingen in Limburg beter had gekund.

Met nieuwe technieken en innovaties moet het volgens Kreijns mogelijk zijn om water beter op te vangen. De zogeheten ‘regenstraat’ is een testlocatie in The Green Village waar al jarenlang proeven worden gedaan met hevige regenval.

Haaienvinnen

Via enorme douchekoppen wordt er water over het terrein gesproeid waar innovaties worden getest, zoals een wegdek met piepkleine gaatjes, ondergrondse tunnels en andere absorberende oppervlakten.

Lees ook: Is Delft voorbereid op weerextremen zoals overstromingen? We vroegen het aan Hoogheemraadschap Delfland >

Alhoewel het uitrollen van deze technieken tijd vergt, gelooft ze dat er nu al veel technieken zijn die bewezen effectief zijn ten tijden van een waterramp, vertelt Kreijns aan Trouw. Denk aan slimme apps die het waterpeil meten, opblaasbare sleuven en matten met kleine haaienvinnen die laag water terug sturen naar waar het vandaan komt.

Pleuris

De innovatieve watertechnieken trekken veel bekijks, zo laat Kreijns weten aan Trouw. Nederlandse bedrijven en politici maar ook buitenlandse delegaties komen naar de TU om de innovaties te bekijken.

Volgens Kreijns gebeurt er nog te weinig om proefopstellingen bij de TU op te schalen naar de praktijk. Het leger werkte wel al mee met de TU. Kreijns benadrukt dat de belangrijkste veroorzaker van overstromingen de klimaatcrisis is maar benadrukt ook dat extremer weer zich aandient.

Al gelezen? Projectontwikkelaars gaan meebetalen in Delft: ‘Onredelijk om kosten te verhalen op bewoners’ >

“De mindset is verkeerd. We denken in Nederland: ach, wat kan ons nou overkomen?” zo vertelt Kreijns aan Trouw. Kreijns is dan ook bang dat zodra de Limburgse overstromingen voorbij zijn het land weer denkt dat het nu de komende honderd jaar of langer weer goed zal gaan. Haar advies? “Laten we niet wéér gaan wachten tot de pleuris uitbreekt.”