Delftenaren gefrustreerd: vanaf 1 februari is parkeren in de Wippolder nergens meer gratis

Vanaf 1 februari 2021 is gratis parkeren in de wijk Wippolder in Delft niet meer mogelijk. En dat schiet bij veel Delftenaren in het verkeerde keelgat.

In de wijk de Wippolder zijn zowel woningen gevestigd als gebouwen van de TU Delft. Vooral voor de bewoners komt het nieuws dat er vanaf februari volgend jaar niet meer gratis geparkeerd kan worden als een harde klap binnen.

Problematisch

Op negen juli van dit jaar stemde de Delftse gemeenteraad in met wat zij noemden 'een nieuwe kijk op parkeren’. Concreet hield dit in dat parkeren op straat duurder werd, het tarief steeg naar 4,50 euro per uur. Daartegenover stond wel dat bewoners de kans kregen om hun auto voortaan te stallen in de Prinsenhofgarage, waarvan het tarief verlaagd werd naar 300 euro per jaar voor de eerste auto en 500 euro per jaar voor de tweede.

Maar in sommige wijken vindt de gemeente de parkeeroverlast zo problematisch, dat ze zich genoodzaakt voelde om scherpere maatregelen in te voeren. Een van deze wijken is de Wippolder, waar dus vanaf 1 februari 2021 helemaal niet meer gratis geparkeerd kan worden.

Lees ook: Delft moet geen 'Manhattan aan de Schie' worden; oplossing in meer betaalbare woningen >

‘’De gemeente voert alleen betaald parkeren in als het naar verwachting steeds moeilijker wordt om een parkeerplek te vinden. Dat geldt nu al voor de Wippolder’’, schrijft de gemeente op haar website. Delftenaren kunnen zich echter niet vinden in het door de gemeente geconstateerde probleem.

Favoriete plekje

Zo vertelt Wippolder-bewoner en woordvoerder Johan van de Berg aan het AD dat hij overdag gewoon voldoende ruimte ziet om te parkeren in de Wippolder. ''Het kan hooguit voorkomen dat je het treft dat op je favoriete plekje net geen ander staat. Ja, de automobilist is er weer de dupe van om geld voor de gemeente Delft op te leveren", stelt Van den Berg tegen het AD.

Daar is de gemeente het niet mee eens. Zij constateren dat veel mensen hun auto parkeren in de Wippolder terwijl zij daar niet wonen of werken. ''Bijvoorbeeld om de binnenstad of de TU Campus te bezoeken. Of om naar hun werk in een ander gebied te gaan. Hierdoor is de parkeerdruk in de Wippolder hoog. En dat leidt tot overlast,'' aldus de gemeente op haar website. ''Door betaald parkeren in te voeren komt er meer parkeerruimte voor bewoners en bedrijven in de wijk,’’ .

Heb je dit al gelezen? Delftse studente maakt de kleinste kerstboom ter wereld >

Volgens de gemeente Delft heeft het Noordoostelijke deel van de Wippolder nu al te kampen met parkeeroverlast, ze hebben hierover klachten ontvangen. Daarom voelt de gemeente zich genoodzaakt deze nieuwe maatregel in te voeren. Voor bewoners betekent dit dat ze een vergunning aan kunnen schaffen en bezoekers zullen dus het eerdergenoemde tarief van 4,50 euro per uur moeten neerleggen. Behalve voor het eerste uur parkeren, dat kost 1 euro.

Melkkoe

Van den Berg stelt tegen het AD echter dat er voor zover bekend helemaal geen onderzoek is gedaan door de gemeente naar de vraag of invoeren van betaald parkeren de parkeerdrukte in de wijk echt zou verhelpen. ‘’Ja, sommige bewoners beweren dat de wijk wordt gebruikt door de werknemers van de TU Delft en personeel van winkels of bedrijven in de binnenstad om hun auto te parkeren. Mogelijk doet een enkeling dat, maar als u visite krijgt heeft dat hetzelfde effect. Er is gewoon voldoende ruimte in de straten van de TU-wijk. Bovendien is er een gloednieuwe parkeergarage van de TU, ten zuiden van de Kruithuisweg. Ik heb daar met bewoners een paar keer gekeken: die garage staat voor 98 procent leeg en geeft het idee van een weggegooide investering.”

Een andere wijkbewoner Ted Laros, laat in een brief aan de Wippolderkrant – de wijkkrant van Johan van den Berg – weten dat hij vindt dat de gemeente met het nieuwe beleid een melkkoe probeert te creëren. ‘’Wij zitten hier niet te wachten op betaald parkeren, wethouder Martina Huijsmans!’’ aldus Laros.

Misstanden

Naast de Wippolder moe(s)ten ook andere gebieden aan het betaald parkeren moeten geloven. Volgens de gemeente is het nu al lastig om een parkeerplek te vinden bij de gebieden die toen werden ontwikkeld zoals de Schieoevers, Delft Campus en rond de Reinier de Graafweg. ‘’Als de gemeente geen maatregelen neemt zal de parkeerdruk hier door uitwijkgedrag verder toenemen,’’ aldus de gemeente 9 juli dit jaar.

Daarnaast voert de gemeente tot 2022 in stapjes overal het zogeheten mix-parkeren in. Dit houdt in dat automobilisten overal betaald of met een vergunning kunnen parkeren. De gemeente doet dit naar zeggen om ‘misstanden te voorkomen’.

Filmtips! Kerst films 2020: Omroep Delft selecteert zeven magische films voor de decembermaand

Mocht je mee willen praten over het betaald parkeren bij de Wippolder dan is er op donderdag 14 januari 2021 van 19.30 tot 20.30uur een online informatiebijeenkomst. Hier krijg je meer uitleg over het betaald parkeren en wordt er uitgelegd hoe je een vergunning aanvraagt. Wil je deelnemen? Stuur dan voor 10 januari een email naar adviesruimte@delft.nl