Delft strijdlustig tijdens NK-Tegelwippen

Wethouder Brandligt bij de start van het NK Tegelwippen

Er komen meer tegelwip-acties aan in Delft. De eerste succesvolle actie ‘Tegel eruit, plant erin’ in de Bomenwijk als onderdeel van het NK-Tegelwippen, was een succes en smaakte volgens de organisatie naar meer. Daarom organiseert de Klimaatmaat samen met Tiny House Community het Pionierskwartier de actie opnieuw op 29 mei in de wijk Voorhof. Ook in andere Delftse wijken krijgt de actie een vervolg.

Bij de actie gaat het erom dat je tegels inruilt voor gratis plantjes en zo de stad vergroent. De Klimaatmaat regelt een container voor het gratis afvoeren van jouw tegels als er in de wijk meer dan 200 tegels verwijderd worden. De ambitie van de actie is echter hoger. Met de vraag ‘’gaat Voorhof het verwijderde aantal van 580 tegels in de Bomenwijk overtreffen?’, spoort de organisatie de Delftenaren in Voorhof aan om volop mee te doen.

Betere leefomgeving

Door je tuin te onttegelen, kan het regenwater weer in de bodem zakken, wordt de temperatuur in de stad niet te hoog (beton houdt warmte vast), en maak je de leefomgeving voor insecten, vogels en iedereen prettiger.

Een van de deelneemsters aan de actie in de Vrijenban vertelt enthousiast: "Zo blij met deze metamorfose en mijn mooie minituintje! Deze actie was het laatste duwtje dat ik nodig had om mijn tuintje even aan te pakken’’, vertelt ze tegen de organisatoren.

Wanneer mag jouw wijk gaan wippen?

Gedurende de periode van het NK Tegelwippen, t/m 30 september van dit jaar, zal de actie ‘Tegel eruit, plant erin’ in alle Delftse wijken plaatsvinden. Hieronder zie je wanneer in welke wijken de actie staat gepland:

• Zaterdag 29 mei, Voorhof

• Zaterdag 19 juni, Hof van Delft

• Zaterdag 10 juli, Binnenstad

• Eind juni/begin juli, Voordijkshoorn

Voor de wijken Wippolder, Tanthof en Buitenhof zoekt de organisatie nog initiatiefnemers. Alle informatie vindt je op de website.

Lees ook: Delft wipt lekker door >

In het NK-Tegelwippen is vorig jaar begonnen. Verschillende gemeentes in Nederland doen mee. En ondanks Delft al 1243 tegels heeft gewipt, staan we nog niet in de top 10, en om op nummer één te komen, moeten we Gorichem verslaan, daar staat de teller op 14.724 tegels.

De actie ‘Tegel eruit, plant erin’ wordt mede mogelijk gemaakt door Duurzaamheidscentrum De Papaver, de gemeente Delft, Hoogheemraadschap Delfland, de Groene Motor en tuincentrum Groenrijk ‘t Haantje.