De Gistfabriek is verkocht voor één euro en wordt kantoorpand met honderden werkplekken

Foto: M.M.Minderhoud

Het Grote Kantoor van de Gist aan de Wateringseweg is verkocht aan erfgoedontwikkelaar BOEi. Het gebouw wordt eerst gerestaureerd door BOEi en krijgt vervolgens de oude kantoorfunctie terug. Er komen onder andere 250 werkplekken waar eind 2021 door huurders ingetrokken kan worden.

Jarenlang was de DSM gehuisvest in de Gistfabriek. Maar daar is al enige tijd geen sprake meer van. Het iconische fabrieksgebouw was hierdoor toe aan een nieuwe aan nieuwe bewoner(s). En die lijken er nu te zijn.

Gelatinefabriek

Vastgoedontwikkelaar BOEi heeft het pand gekocht voor het bedrag van slechts één euro. Voor het symbolische bedrag draagt DSM het Grote Hoofdkantoor op de Biotech Campus Delft het pand over aan BOEi. BOEi gaat het pand restaureren tot een naar eigen zeggen ‘’hoogwaardig kantoorgebouw met ontvangstruimten’’.

Langlaufend door de binnenstad: Delftenaren genieten van de sneeuw >

De Gistfabriek is een industrieel rijksmonument dat in 1907 werd geopend als hoofdkantoor van de Gist, Calvé en de Lijm & Gelatinefabriek. Deze drie fabrieken werden geleid door Jacques van Marken. Maar Van Marken overleed een jaar voor de opening.

Burgemeester

Inmiddels is het gebouw in verval geraakt doordat het al enkele decennia leegstaat. In 2019 kon je het iconische fabriekspand bezoeken tijdens de expositie 150 jaar Gist. En op Open Monumentendagen werd centrale hal van het gebouw opengesteld voor bezoekers.

Het traject van restauratie en herbestemming zal naar verwachting zo’n vier jaar in beslag nemen dat schrijft BOEi op de website. De Delftse burgemeester Marja van Bijsterveldt reageert enthousiast op de restauratie en nieuwe functie van de Gistfabriek.

“Ik ben blij dat het monumentale pand in volle glorie wordt hersteld en ook in de toekomst weer regelmatig kan worden bewonderd en gebruikt door inwoners van Delft en daarbuiten, bijvoorbeeld tijdens Open Monumentendag, tijdens speciale gelegenheden en als kantoor. Een aanwinst voor de stad,” aldus de burgemeester.

Provincie

BOEi is een maatschappelijke onderneming gericht op herbestemming van industrieel, agrarisch en religieus erfgoed. De organisatie, voluit de Nationale Maatschappij tot Restaureren & Herbestemmen van Cultureel Erfgoed, richt zich op het openstellen van Nederlands erfgoed voor burgers.

Drie verdachten aangehouden in Delft voor koperdiefstal >

Maar ook gedeputeerde van de provincie, Willy de Zoete is zeer positief: ‘’Dit prachtige voorbeeld van hergebruik en behoud van relatief jong industrieel erfgoed is een mooi voorbeeld hoe, ook hier in Delft, innovatief en sociaal ondernemerschap in het verleden een bijdrage levert aan de historische beleving van Zuid-Holland nu en in de toekomst. Ik ben blij dat de provincie hier een bijdrage aan heeft kunnen leveren.”