Bezoeker ontdekte eeuwenoude 'keizerskop' in Delfts museum

Keizerskop uit de collectie Paul Tétar (links) Foto: De Erfgoedstem

In het Paul Tétar van Elven museumhuis in Delft deed een oplettende bezoeker vorig jaar een wel heel bijzondere bevinding: een onbekend en naamloos marmeren hoofd zou een zeldzaam portret zijn van een Romeinse keizer uit de derde eeuw na christus. Afgelopen maand werd dit bevestigd door archeologen na onderzoek.

Het gaat om een nog niet eerder beschreven antiek marmeren borstbeeld. Het blijkt een portret te zijn van keizer Severus Alexander (222-235 n.Chr.) die op zijn dertiende keizer van Rome werd en bekend stond om zijn zachtmoedigheid (wat behoorlijk ongewoon was in die gewelddadige tijd). De ontdekking vond dus al een jaar geleden plaats, maar in november werd het officieel toen archeologen een artikel publiceerden na onderzoek naar het beeld.

Het keizersportret werd ontdekt door Dé Steures, archeoloog en leraar klassieke talen in Lisse. Samen met de leden van zijn jaarclub was hij op bezoek in het museum Tétar van Elven in Delft. Onmiddellijk wist hij wat voor beeld hij daar zag: een derde eeuwse Romeinse keizerskop, zo meldt De Erfgoedstem.

30 portretten

Steures googelde zijn unieke vondst en kwam erachter dat de kop tot dusver nog onbekend was. Hij mailde een foto van het borstbeeld naar de Nijmeegse hoogleraar Eric Moormann, die zijn vermoeden bevestigde en de kop identificeerde als die van Keizer Severus Alexander. ‘’Ik was kennelijk de eerste klassieke archeoloog ooit die het museum bezocht,’’ stelt Steures tegen De Erfgoedstem.

Heb je dit al gelezen? Delftenaren zijn woedend: vanaf 1 februari is parkeren in de Wippolder nergens meer gratis

Dat de onderzoekers het beeld uiteindelijk konden interpreteren als een officieel portret van de keizer had vooral te maken met de bebaarde wangen en de snor. Ook was het marmeren portret gedateerd op circa 225 n.Chr. Volgens De Erfgoedstem zijn er wereldwijd 30 portretten van de keizer bekend, waarvan één gemaakt door Joos Gietleughen dat inmiddels in het bezit is van het Rijksmuseum Waar dit beeld uit Delft precies vandaan komt is nog niet bekend.

Paul Tétar van Elven

Met de nieuwe vondst in het Paul Tétar van Elven museum komt dit aantal dus neer op 31. Naast het bezichtigen van het unieke beeld kun je in het Paul Tétar van Elven de unieke collectie bezichtigen van de schilder en kunstverzamelaar met dezelfde naam.

Lees ook: Delftse studente maakt de kleinste kerstboom ter wereld >

De collectie van het museum bestaat voornamelijk uit Tétars eigen werk, schilderijen van oude meesters, (zowel originelen als kopieën van bekende meesterwerken uit Italië en Nederland), Tétars collectie meubels en kunstvoorwerpen en natuurlijk de marmeren kop van Keizer Severus Alexander. Het museum bevindt zich op de Koornmarkt 67.