Bekende Delftse politicus Martin Stoelinga overleden

Martin Stoelinga in de studio van Omroep Delft waar hij graag zijn visie op zaken liet horen.

De Delftse politicus Martin Stoelinga is donderdag 25 maart op 77 jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van prostaatkanker.

Stoelinga richtte in 2020 de politieke partij Onafhankelijk Delft op, nadat hij zijn politieke loopbaan daarvoor al was begonnen bij Leefbaar Delf. De markante Delftenaar met de grote snor richtte daarna samen met Jan Peter de Wit en Sylvia Grobben de Groep Stoelinga op, nadat hij uit de fractie van zijn Onafhankelijk Delft was gestapt. In een brief aan de gemeenteraad gaf Stoelinga als reden op “Vanwege de opeenvolgende gebeurtenissen van de afgelopen twee jaar, heb ik besloten met onmiddellijke ingang de fractie Onafhankelijk Delft te verlaten.”

Hart voor Delft, dé Stadspartij

Stoelinga is ondanks dat hij ernstig ziek was tot het laatste moment actief gebleven in de politiek. Zijn langgekoesterde wens om één grote stadspartij voor Delft op te richten, heeft hij nog in vervulling zien gaan. Die nieuwe stadspartij waarvan hij een van de initiatiefnemers was is ‘Hart voor Delft, dé Stadspartij.
Burgemeester Marja van Bijsterveldt zei op twitter kort na het bericht van zijn overlijden: “In hem verliezen we een markant en betrokken Delftenaar met een groot hart voor de stad. Ik wens zijn vrouw en (klein-) kinderen van harte sterkte toe”

Politiek, voetbal en carnaval

Behalve in de politiek was Martin Stoelinga ook een bekende naam in de wereld van het Delftse voetbal en het carnaval. Hij was bijvoorbeeld trainer bij Wippolder en Delfia. In 1984 beleefde hij als Stadsprins Martin de 1e, Kabbelaar de 9e zijn mooiste carnavalsmoment.

In de politiek had hij in het begin van zijn loopbaan als partijleider een ernstige aanvaring met wethouder Christiaan Baljé. De laatste betichtte hij van corruptie. Er ontstond een politieke en juridische strijd die ook nu nog bekend staat als ‘de Gondelaffaire’. De strijd werd uiteindelijk beslist bij de Hoge Raad. Daar werd Stoelinga in het gelijk gesteld.