‘Bedacht in Delft’: deze belangrijke oplossingen hebben we te danken aan Delftenaren

Delft is een echte innovatie-stad. Niet voor niets is de Technische Universiteit in de Prinsenstad gevestigd. Delftenaren en Delftse startups zitten echter ook boordevol goede ideeën, dat blijkt uit ‘Bedacht in Delft’ een verzameling van Delftse innovatie door de gemeente.

Een virusvrije lift klinkt voor velen met het oog op de coronacrisis als muziek in de oren. Want juist in zo’n kleine cabine is het risico op besmetting groot. Daarom ging het Delftse ingenieursbureau ABT aan de slag met het ventilatiesysteem van een lift.

Virusvrij

Het ingenieursbureau ontwikkelde een ventilatiesysteem ‘Eleminair’ dat bestaat uit een voortzetwand en een verlaagd plafond waarin een ventilator en een HEPA-filter zijn weggewerkt. Hierdoor zijn liftgebruikers voorzien van schone en bovenal virusvrije lucht. Eleminair kan in verschillende typen liften worden ingebouwd.

Van ijspret tot lenteweer: Delftenaren gaan massaal aan het ijs >

ABT ontving de ingenieursprijs ‘Vernufteling 2020’ voor het ventilatiesysteem en won daarnaast ook nog de publieksprijs. Het was voor het eerst in de geschiedenis van De Vernufteling dat zowel de juryprijs als de publieksprijs naar hetzelfde bedrijf gingen.

Terugkaatstende ramen

Iedere thuiswerker kent ondertussen de ‘noise-cancelling’ headphones wel: een koptelefoon die het geluid van buitenaf dempt. De Delftse startup DeNoize is echter met iets heel anders aan de slag gegaan met deze techniek, namelijk: ramen.

DeNoize heeft ramen ontwikkeld die zodanig kunnen trillen dat geluidsgolven van buitenaf exact worden gespiegeld. Hierdoor vermindert het geluidsniveau binnen tot wel 90 procent. Een broodnodige innovatie als je weet dat bijna een miljoen mensen ernstige last ondervinden van verkeersgeluid en geluidsoverlast enkele honderdduizenden Nederlands ‘s nachts wakker houdt.

Het duurt nog wel even voordat de ramen op de markt komen. Het eerste prototype wordt momenteel getest in samenwerking met Schiphol.

Slaaprobot

Over slaapproblemen gesproken: De moeder van uitvinder Julian Jagtenberg had er flink last van, waarop hij zich aan een oplossing waagde. De Somnox slaaprobot die daaruit kwam, zorgde ervoor dat hij de KVK Innovatie top 100 won, én dat zijn moeder afkwam van haar slaapproblemen. De robot produceert subtiele geluiden en bewegingen waardoor je niet alleen rustiger maar ook sneller en dieper in slaap valt.

Met zijn slaaprobot wist Jagtenberg de jury unaniem te overtuigen en dus nam hij het stokje over van een ander Delfts bedrijf PHYSEE dat vorig jaar de KVK Innovatie top 100 won.

Zilveren topstukken nu in vaste presentatie Museum Prinsenhof >

De Delftse startup aQysta hield zich weer bezig met een heel ander probleem: betaalbare irrigatie van landbouwgrond. Met hun Barsha-pomp hebben ze voor dit probleem een oplossing gevonden. De pomp wordt aangedreven door een waterrad en heeft dus geen fossiele brandstoffen nodig.

Duurzaam

Hierdoor is het niet alleen goedkoop maar ook nog eens duurzaam. Het is de eerste pomp van zijn soort: een hydro-aangedreven pomp. Hij gebruikt de stroming van rivieren en kanalen om water op te pompen zonder dat er brandstof of elektriciteit voor nodig is.

Net als Julian Jagtenberg deed ook aQysta mee aan de KVK Innovatie Top 100. aQysta eindigde op de zesde plaats. En er blijkt nu al grote vraag naar de Barsha-pomp. Het bedrijf heeft inmiddels al ruim 300 pompen in meer dan 25 landen wereldwijd geplaatst.

Anti-bewegingen

Meer dan 22 miljoen mensen wereldwijd hebben last van een tremor – vaak parkinson-patiënten. Een tremor is het onwillekeurig beven of trillen van een bepaald lichaamsdeel, die het dagelijks leven beïnvloedt.

Startup YES!Delft-startup STIL lijkt nu een oplossing gevonden te hebben voor mensen die lijden onder tremors. Het bedrijf ontwikkelde namelijk een brace die het principe van noise-cancelling toepast op beweging.

Vaccineren in Delft vanaf 8 maart mogelijk >

Wanneer iemand last heeft van een tremor stuurt de brace ‘anti-bewegingen’ uit waardoor de tremor wordt tegengegaan en de hand stabiliseert. Hierdoor kunnen mensen die last hebben van tremor weer zonder moeite alledaagse activiteiten zoals schrijven, drinken of eten weer uitvoeren.