Zilveren topstukken nu in vaste presentatie Museum Prinsenhof

Een medewerker plaatst de nautilusbeker met zingende faunen, die onder andere tot de zilveren pronkstukken behoort. Foto: Marco Zwinkels

Museum Prinsenhof Delft heeft acht zilveren topstukken toegevoegd aan de nieuwe vaste collectiepresentatie 'Delftse Meesters. In kunst en wetenschap'. Oorspronkelijk behoorden de objecten tot de 80 stukken van de tentoonstelling 'Meesterstukken van Delftse zilversmeden 1590-1800'. De vaste collectie Delftse Meesters is op de eerste etage van het museum te bewonderen zodra dat weer mogelijk is.

Tot de zilveren pronkstukken behoort onder andere de nautilusbeker met zingende faunen die op de foto door een medewerker in een vitrine wordt geplaatst.

Delfts zilver is topniveau
Rond 1600 worden de beste zilverstukken van de Noordelijke Nederlanden in Delft gemaakt. Eerst dankzij de aanwezigheid van het hof van Willem van Oranje en daarna door de nabijheid van het hof van de Oranjes in Den Haag. Zilver wordt dan voornamelijk gebruikt voor exclusieve pronkstukken als nautilusbekers en drinkschalen. In navolging van het hof bestellen ook de kerk en rijke burgers kunstig gemaakte zilverstukken. De meesters van het Delftse zilversmidgilde produceren meer dan twee eeuwen lang op topniveau. De geselecteerde zilveren objecten vormen hiervan een fraaie illustratie.

Lees ook: Museum Prinsenhof Delft toont negentig Chinese topstukken zodra het kan >

Bekijk hier het filmpje van de restauratie van een van de nautilusbekers uit de collectie van Museum Prinsenhof Delft.