Archeologische opgraving Nieuwe Kerk Delft ten einde: 400 skeletten gevonden


Drie maanden lang zijn er archeologische opgravingen gedaan in de Nieuwe kerk. Er zijn meer dan 400 skeletten gevonden en onderzocht. De reden van de opgraving was de uitbreiding van de ondergrondse koninklijke grafkelder. Het is zeldzaam dat er midden in een kerk van dit formaat opgravingen zijn gedaan. Omdat dit zo zeldzaam is, is er een speciale VR-tour gemaakt.

Alle gevonden sporen en vondsten worden nauwkeurig ingemeten. Dat gebeurt met een
laser- meetapparaat, genaamd ‘Total Station’. Hierbij wordt alle verzamelde informatie driedimensionaal vastgelegd. Op deze manier kunnen de archeologen precies nagaan waar welke vondst vandaan kwam. Eigenlijk is het een 3D model van de opgraving, die kan worden bekeken en onderzocht op de computer.

Naast de opgravingen van de skeletten zijn er ook 180 knekelkuilen gevonden, dit zijn kuilen op begraafplaatsen waarin geruimde graven van individuen werden herbegraven. De opgraving was eigenlijk maar een klein deel van het hele onderzoek. Nu gaat het echte werk beginnen.

Lees ook: Tweehonderd skeletten gevonden in Delftse Nieuwe Kerk: 'Nieuw hoofdstuk in geschiedenis'

Proces
Meestal duurt het onderzoek en het schrijven van zo’n rapport wel 2 jaar. Zeker met een onderzoek van dit formaat. ‘’De komende weken zijn er nog wat kleine werkzaamheden waarbij de archeologen moeten meekijken en onderzoeken. Daarna is het veldonderzoek afgelopen. Vervolgens begint de uitwerking van het onderzoek. Er wordt eerst gekeken wat er nou precies gevonden is en welke wetenschappelijke vragen er aan de hand van de vondsten gesteld kunnen worden. Deze vragen zijn een aanvulling op de vragen die we bij de start van het onderzoek al hadden,’’ zegt archeoloog Bas Penning van Erfgoed Delft.

Alle verschillende vondstspecialisten van onder andere het bot, hout, metaal en aardewerk beginnen dan aan hun onderzoeken. De gegevens die hiermee verzameld worden, worden dan samengevoegd met alle andere al beschikbare gegevens en in een wetenschappelijk rapport gepubliceerd.

Verdwenen grafkelders
Op een plattegrond van de Nieuwe kerk uit 1751 van het Rijksmuseum stonden meer grafkelders aangegeven. Deze zijn niet allemaal teruggevonden. ‘’Er zijn ook geen bouwsporen gevonden. Ze lijken dus ook niet te zijn verwijderd. Het zou kunnen dat een aantal grafkelders niet zijn aangelegd of dat wat wij op die plattegrond aanzien voor kelders deels ‘gewone’ graven zijn. Maar dit zou nog uit verder onderzoek moeten blijken, zegt Penning.

Meer nieuws
Het is nog niet zeker wanneer er meer nieuws komt over de opgravingen. Maar misschien worden er  al eerder resultaten bekend gemaakt, wanneer er een analyse is afgerond. ‘’Ergens komend jaar misschien,’’ zegt Penning.

Wil je graag meer weten en de VR-tour zien? Neem dan een kijkje op deze site.