Problemen in de wijk koppelen aan klimaatcrisis: dit wil de gemeenteraad

Tijdens de tweede bespreking over de begroting was er wederom flink aandacht voor de klimaatcrisis. GroenLinks wil de resterende 23 miljoen, die over was na de verkoop van Eneco-aandelen, verder investeren in de klimaatcrisis. ‘Het probleem is urgent, mensen gaan hierdoor tegen gezondheidsproblemen aanlopen. Daar moeten we scherp op handelen’, opende Frank van Vliet, fractievoorzitter bij die partij.

Zo hebben GroenLinks en STIP het idee om andere opgaven in verschillende wijken te combineren met de energietransitie. Hoe dat in zijn werk gaat? ‘We moeten mensen in de wijken meekrijgen. Het is dan belangrijk om wijkopgaven te koppelen aan de energietransitie’, gaat Van Vliet verder.

Hij hoopt dan ook vooral op bijvoorbeeld een mogelijkheid om bijvoorbeeld werkloze jongeren in wijken als Buitenhof en Voorhof aan het werk kunnen worden gezet voor de energietransitie. ‘Zo verbinden we twee problemen aan elkaar en kunnen we ervoor zorgen dat we alles met elkaar verbinden. We slaan dan op die manier twee vliegen in één klap.’

Klimaatcrisis oplossen in de wijken
Het plan kan geregeld rekenen op steun uit de gemeenteraad. Andere partijen zoals D66 en de PvdA hadden veel interesse in meedoen en meedenken voor een motie. Wethouder Stephan Brandligt ziet deze dan ook graag tegemoet. ‘Het is een heel interessant idee, we willen die handschoen die wordt neergelegd dan ook graag oppakken’, vertelde de wethouder.

Toch heeft hij zijn bedenkingen bij het feit dat direct 23 miljoen euro moet worden vrijgemaakt voor dit plan. ‘We weten gewoon nog niet zeker wat het moet gaan kosten. Wel kunnen we een deel van het Eneco-geld en de algemene reserve ervoor reserveren, maar we moeten wel iedere investering hierin afwegen.’

Uitwerking volgt nog
Een precieze uitwerking van de plannen zal nog moeten volgen. GroenLinks, PvdA, STIP én D66 bereidden in ieder geval een motie voor. Deze zal besproken worden tijdens de raadsvergadering van 4 november, dan wordt definitief besloten wat de aanpassingen moeten zijn aan de huidige begroting.