Lijsttrekker Kyra Gremmen (Volt): ‘’We willen het positieve geluid terugkrijgen in de Delftse raad’’


Aankomende gemeenteraadsverkiezingen staat er veel op het spel voor de Delftenaar; de financiële situatie blijft zorgelijk en dat betekent dat de volgende coalitie kiest in schaarste. Omroep Delft spreekt naar aanloop van de verkiezingen alle lijsttrekkers van de partijen die dit jaar meedoen in Delft. Ditmaal spreken we met Kyra Gremmen, lijsttrekker van Volt. De nieuwe partij verwacht met een ‘niet-boos geluid’ ongeveer 3 zetels in de raad te bemachtigen.

Inmiddels woont Kyra Gremmen (29) vier jaar met haar verloofde in Delft. Van de Volt-leden heeft ze het vertrouwen gekregen om als lijsttrekker komende verkiezingen het Volt-geluid te vertegenwoordigen. Hoewel nieuw in de politiek, weet Gremmen maar al te goed hoe het gemeentelijke apparaat werkt. Sinds 2018 is ze als onderzoeksadviseur werkzaam bij de gemeente Leidschendam-Voorburg, waar ze de gemeente adviseert over burgerparticipatie -en onderzoeken. “Bij alles wat nu op mijn bureautje komt, gaat meteen mijn radartje af: ‘Hoe zit dit Delft? Kunnen we daar wat mee?’”.

Gremmen kwam niet zonder slag of stoot op de plek waar ze nu is. “Als ik mensen ontmoet dan zeggen ze: ‘O, jij bent ook weer zo’n hoogopgeleide’,” verzucht Gremmen. “Dan denk ik: jij kent mij helemaal niet. Je weet niet waar ik vandaan kom.” Tijdens haar European Studies aan de Universiteit Twente krijgt ze te horen dat haar ouders vanwege de financiële crisis het collegegeld niet meer kunnen ophoesten.

Ze neemt enkele bijbaantjes om toch het studiegeld bij elkaar te sprokkelen. Het financiële gedoe wordt haar fataal. “Na het behalen van mijn Bachelor raakte ik zo zwaar in de put dat ik professionele hulp nodig had om daaruit te komen”, vertelt Gremmen openhartig. Ze stopt met haar studie en belandt in de bijstand.

Traineeship
Om het dagelijkse ritme te behouden begint Gremmen als vrijwilliger bij de dierenopvang. Elk dubbeltje wordt in huize Gremmen omgedraaid. Een simpel treinkaartje zorgt snel voor stress. “Dat was toen mijn realiteit. Echt verschrikkelijk,” kijkt Gremmen terug. Als het weer beter gaat, pakt Gremmen haar studie weer op. In 2018 behaald ze haar Masters met een scriptie over -hoe toepasselijk- de bijstand en participatiewet.

Het schrijven van de scriptie wekt bij Gremmen interesse in de gemeente op. Bij het zoeken naar werk bij gemeenten loopt ze stuk: geen overheidservaring. “Daardoor kon ik bij geen enkele gemeente terecht, dan kríjg je ook geen werkervaring.” Als ze zich aanmeldt bij een detacheringsbureau komt er bij toeval een traineeship met het programma Moderne Overheid langs.

Gremmen mag zich hier bezighouden met het professionaliseren en implementeren van het digitale burgerpanel. In 2020, voordat het programma stopt, wordt Gremmen door de gemeente uitgekocht.

Behoefte aan inspraak
Over de integriteit maakt Gremmen zich geen zorgen. “Als onderzoeker moet ik een eed of belofte afleggen. Dan ben je gebonden aan de gedragscodes van de Vereniging voor Statistiek en Onderzoek. Je zegt eigenlijk al dat met alles wat wij hier doen en te zien krijgen, zoals data, integer omgaan.”

Als onderzoeksadviseur dient Gremmen object te blijven in haar advies. Ze merkt dat ondanks haar adviserende rol, behoefte heeft aan echte inspraak. “Omdat ik ook merk dat je met een bestuurlijke politieke context te maken hebt”, zegt Gremmen. “Ik kan wel een bepaald advies geven, maar een projectleider of wethouder kan dan zeggen dat ze het anders willen gaan doen vanwege hun beloftes, kiezers of achterban. Ik heb daar niets over te zeggen.”

Alles valt op z’n plek
Tegelijkertijd leert Gremmen meer over de partij Volt kennen, als ze voor de Tweede Kamerverkiezingen een onderonsje heeft met een vriendin: “Zij zei dan: ‘Kyra, ken jij Volt?’ Ik antwoordde dat ik Volt wel ken van de Europese Parlementsverkiezingen.” Na deze vraag komen haar ervaringen, interesses en meningen over de EU, gemeenten en het sociale domein dan eindelijk samen. “Ik zat hun programma te lezen en ik dacht: ja, verrek. Het viel allemaal op z’n plek. Die verandering in de politiek die Volt wilt, wil ik ook heel graag ook.” Gremmen stemt op Volt en samen met haar nog heel veel andere Delftenaren. De partij behaalt 7,5 procent van de stemmen en wordt in één klap de vijfde partij van de Prinsenstad.

Dat waren resultaten van de nationale verkiezingen, minder logisch lijkt de stap om als Europese partij zich dan maar verkiesbaar te stellen in de Delftse raad. Rijst dus de meest gestelde vraag aan lokale Volt-lijsttrekkers: wat moet een Europese partij in de gemeente?

Bijstandsuitkering en energiesubsidie
Gremmen erkent dat de “baandoorbrekende wetten” waarschijnlijk in het Europese Parlement beginnen. Daarmee is het zitten in de gemeenteraad voor Gremmen niet onlogisch. Ze constateert dat EU-regelgeving uiteindelijk op het spreekwoordelijke bordje van de gemeente komt. “Zij verstrekken de bijstandsuitkeringen, geven kansen aan kansarme gezinnen en jongeren en denk aan de 150 miljoen euro subsidie voor de energie-armoedebestrijding. Uiteindelijk is het de gemeente die zorgt dat het op de juiste manier bij de juiste mensen terechtkomt. Dus voor mij is het heel logisch om op elk niveau in de Europese Unie die vertegenwoordiging te zien.”

Met een snelle scan in het verkiezingsprogramma van Volt krijg je snel het gevoel dat er stiekem een pot met goud ligt verborgen, terwijl het tegenovergestelde in Delft waar is. Zo moet er onder andere meer geld naar openbare bibliotheken, muziekscholen en lokale journalistiek. “Het programma is een weerspiegeling van onze visie voor de stad, tegelijkertijd zijn we ook pragmatisch. We beseffen ons dat er in Delft minder middelen zijn.”

Maar, weet Gremmen uit ervaring, naar beleid gaat veel geld naartoe: “D’r zijn altijd potjes.” De echte vraag die volgens Gremmen gesteld moet worden is of dat geld wel goed besteed wordt. “Als ik in de raad kom wil daar op gaan zitten: Hoe hebben we dat geëvalueerd, zijn we daar tevreden over? Of dat nú goed gebeurt weet ik niet, omdat ik nu geen inzichten heb in die ambtelijke organisatie.”

Tekst loopt door onder de foto.

Kyra Gremmen voor het stadskantoor/Station Delft

Groene stad niet echt zo groen
“Of het nou over veel geld gaat of niet, uiteindelijk wil je weten of het goed terecht gekomen is. Je wilt niet over drie jaar erachter komen dat je geld aan dingen hebt uitgegeven die eigenlijk niet zinvol waren.” Gremmen kan duidelijk niet tegen stupiditeit en dat blijkt als ze begint over de Groene Stad Challenge. De ‘challenge’ maakt gebruik van de HUGSI-index en bracht onlangs dat Delft de tweede groenste stad van Nederland is.

“Maar als ik dat dashboard op zoek, dan doen we het helemaal niet goed.” Met 205,19 groenpunten is Delft bij lange niet de tweede groenste stad van ons land, dat is met 223,7 groenpunten Eindhoven. “Dat komt omdat die benchmark deels verkleurd is, omdat je je als gemeente aan moet melden”, legt Gremmen uit, “Deelname kost tienduizend euro. Dat is echt een scheet op de gemeentebegroting, maar toch. Dat is tienduizend euro, hadden we ook in jongeren of in de cultuursector kunnen steken. Als ik dit als onderzoeksadviseur voorbij had zien komen had ik gezegd: ‘No way, José, daar doen we niet aan mee.’”

Positief geluid
Daarnaast maakt Gremmen zich ook zorgen over het verharde maatschappelijke debat. Het positieve geluid van Volt voelt als een warm bad aan voor Gremmen. “We zijn een beweging die niet ontstaan is omdat we boos zijn. Ik noem het expres ook een beweging, juist omdat het vanuit die gedachte is dat we ook over onze grenzen heenkijken. We kijken wat andere gemeenten, partijen en lidstaten doen. Vanwege het verharde maatschappelijke debat kijken we nu anders naar elkaar, terwijl we tegelijkertijd met al die grote crisissen te maken hebben. Dat moeten we toch met elkaar gaan doen.”

Samen met zo’n 300 leden wilt Gremmen dit positieve geluid in de Delftse raad krijgen. “We zijn een grass roots-beweging. Het landelijke Volt-bestuur is ons dus niet aan het commanderen, we zijn vanuit Delftenaren zelf ontstaan. Wat Laurens Dassen in de Tweede Kamer vertegenwoordigd, dat willen wij in de gemeenteraad vertegenwoordigen.”

--> Lees in deze serie ook ons interview met lijsttrekker Sivan Maruf (D66)