TU Delft studenten werden geen projectingenieur en ruimtevaartdeskundige maar broccoli-expert

Kaz Vermeer (27) en Bas Nootebos (29) – beiden voormalige TU Delft studenten – betekenen goed nieuws voor broccoli telers in Nederland. Zij voorspellen met technologie hoe groot de oogst wordt van deze groenten. Zo kan broccoli uiteindelijk goedkoper worden. Later zullen ze hun technologie ook gaan gebruiken voor andere groenten.

Aan Delta, het journalistieke platform van de TU Delft vertellen ze dat oogstvoorspellingen op dit moment gedaan worden op het onderbuikgevoel van de teler: ‘’De oogst wijkt vrijwel altijd af van dat gevoel. Dit betekent dat inkooporganisaties pas heel laat weten of zij hun klanten kunnen bedienen. En dus last-minute moeten bij- of verkopen, want voorraad opbouwen kan niet. Dat maakt zo’n broccoli een stuk duurder. Het is de grootste onzekerheid in de waardeketen van versproducten,’’ aldus Vermeer tegen Delta.

Goedkoper

Met het bedrijf VanBoven willen Vermeer en Nootebos daar verandering in brengen. Zij kunnen met hun accurate oogstvoorspellingen ervoor zorgen dat vraag en aanbod bij elkaar worden gebracht. Hierdoor kan transport efficiënter en dus goedkoper geregeld worden, stellen de twee.

Door dit slimme HAK-bord willen alle kinderen straks groenten eten >

Dit doen Vermeer en Nootebos door met een drone duizenden planten te inspecteren, terwijl een teler maar naar tientallen planten kijkt. Vervolgens verwerkt VanBoven de dronebeelden samen met weergegevens (denk aan temperatuur en neerslag) in slimme algoritmen. Vervolgens kunnen zij hiermee te voorspellen wanneer de gewassen klaar zijn voor de oogst.

De algoritmen worden ook geüpdatet tijdens de groei van de gewassen, laat Vermeer weten aan Delta. Zo kan VanBoven de oogst al enkele weken vooruit voorspellen en heeft de keten waardevolle tijd om eventueel te schakelen.

Drones

Het bedrijf dat in 2018 opgericht is kwam tot stand door een idee van Nootebos die tijdens een studieproject bodemonderzoek deed met drones. Samen met middelbare schoolvriend Eric Verhoeff (29), alumnus bij de Wageningen Universiteit, zetten de drie oud-studenten VanBoven op.

Via de universiteit heeft het trio een Take-off Grant van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) weten te bemachtigen en vervolgens gingen ze markt op met hun startup.

Broccoli-experts

In het begin was het nog even lastig om de juiste dataset te vinden: ‘’Sommige broccoli’s zien er net even anders uit. Groter, kleiner, andere belichting. Aan het einde van het seizoen hadden we een veel bredere dataset en een nauwkeuriger model. Daarnaast hebben we te maken met groeiseizoenen, waardoor we moeten ontwikkelen in de winter en testen in de zomer. Dat is lastiger dan verwacht omdat je ideeën niet snel kunt testen,” aldus Vermeer tegen Delta.

Een TU hoogleraar heeft een wel heel vreemde oplossing om opwarming van de aarde tegen te gaan: wolken >

Inmiddels kunnen de drie eigenaren van VanBoven broccoli-experts genoemd worden. Zo werken ze samen met grote telers, Bakker Barendrecht en de inkooporganisatie van Albert Heijn. ‘’Volgend jaar willen we voor de productgroep broccoli opschalen naar heel Nederland. Ook gaan we ons menu van versproducten uitbreiden met waarschijnlijk bloemkool en aardbei,” aldus Vermeer tegen Delta.