World Solar Challenge gaat niet door, grote klap voor team TU Delft

Foto: TU Delft, Nuna 7

De World Solar Challenge, de race in Australië voor auto's die op zonne-energie rijden, gaat dit jaar niet door. Door de reisbeperkingen vanwege het coronavirus is het niet mogelijk de race met zonneauto's dwars door Australië te laten doorgaan, dat heeft de organisatie bekendgemaakt. Een grote klap voor het team van de TU Delft, die al druk bezig waren met de bouw van de nieuwe zonneauto, de Nuna11.

De studenten hebben allemaal een tussenjaar genomen om fulltime aan dit project te kunnen werken. De TU Delft presteert altijd sterk tijdens de World Solar Challenge. De studenten wonnen de race al zeven keer. Tijdens de laatste race in 2019 lag de auto van de TU Delft aan kop, maar ging in het zicht van de finish in vlammen op.

Lees ook: Presentatie nieuwe Solar Boat TU Delft >

De wedstrijd zou op 22 oktober beginnen in de stad Darwin, in het uiterste noorden van Australië. Dwars door de uitgestrekte woestijn, de outback, zouden de teams in etappes naar de stad Adelaide rijden. Daar zouden ze rond 30 oktober aankomen, na ongeveer 3000 kilometer racen.

Plan B
De race wordt om de twee jaar gehouden, de volgende editie is dus pas in 2023. En dat is zuur voor deze studenten, want dat betekent dat er dan een ander team van de TU Delft meedoet. Dit team heeft nu nog zeven maanden van hun tussenjaar over om zich fulltime op de auto te richten. Ze zijn van plan om met een eigen evenement te komen.

Australië telt een relatief laag aantal coronabesmettingen. Maar de inreisbeperkingen zijn heel streng. Zo verstrekt het land nauwelijks meer inreisvisa en wie er wel een weet te bemachtigen. moet bij aankomst langdurig in quarantaine. Aan de Bridgestone World Solar Challenge zouden meer dan vijftig teams vanuit de hele wereld deelnemen. En daarom werd het voor de organisatie een onmogelijke opdracht om de race dit jaar door te laten gaan voor al die teams. De organisatoren willen de studenten wel de kans geven om hun zonne-auto's online aan de wereld te laten zien.

Lees ook: Studenten TU Delft ontwerpen boot die vaart op waterstof >