Woningmarkt in Delft: ‘onzeker wat er gaat gebeuren’

Stijgende prijzen, lange wachttijden, weinig kansen: de woningmarkt is al jarenlang met deze negatieve termen te beschrijven. Dit tot grote ergernis van de woningzoekenden. Vooral starters trekken al geruime tijd aan het kortste eind. Ook in Delft is de situatie niet rooskleurig.
Delft van bovenaf | © Joram Niese

Een concrete oplossing voor de woningnood is er op dit moment niet. De ene deskundige meent dat we massaal moeten bijbouwen, terwijl de ander dat weer ontkracht. Er is niet te zeggen of de woningproblematiek zal verergeren, gelijk blijft of beter wordt. Dit geldt ook voor de hoge prijzen, zelfs met de recente rentestijging. “Stijgende rente heeft altijd pas op langere termijn effect op de woningmarkt. Daardoor is het nog onzeker water er gaat gebeuren. Maar het tekort aan aanbod wat steeds groter wordt, dat leidt ertoe dat het voorlopig heel moeilijk is om aan een huis te komen”, vertelt Bart Reeser van makelaarskantoor NVM in het radioprogramma’ Delft Centraal’ van Omroep Delft

Volgens Reeser is de concurrentie moordend, waarbij vooral Delft in de regio opvalt. “We zien ook mensen uit andere steden uitwijken naar Delft, in de hoop dat het hier wat betaalbaarder is.” Maar dit is niet de enige reden. Het ligt er volgens hem ook aan wat voor woning men naar op zoek is en in wat voor prijsklasse de woning valt. “Hoe hoger je kijkt, hoe minder de concurrentie. Er zijn nu gewoon heel veel starters, dus is er in de lagere prijsklasse veel meer concurrentie”, vertelt Reeser.

‘Er zijn situaties op de huurmarkt die nijpender zijn dan op de koopmarkt’
Niet alleen kopers hebben te maken met de problematiek op de woningmarkt. Huurders kampen met nog meer problemen. Reeser: “We zien nu vaak dat de eigenaar van een woning, op het moment dat die leeg komt, niet direct op zoek gaat naar een nieuwe huurder maar de woning verkoopt.” Dit doordat het voor veel verhuurders niet meer rendabel is om te verhuren. “Er zijn situaties op de huurmarkt die nijpender zijn dan op de koopmarkt.” Hij noemt dat er in die markt vaker mensen zij die in hun eentje een groot huis bezet houden. Al kunnen die mensen er volgens Reeser vaak niks aan doen dat dit zo is.