Woningcorporaties Haaglanden hebben dringend hulp nodig bij wooncrisis

De woningcorporaties die actief zijn in de regio Haaglanden, waar Delft onderdeel van is, vragen de politiek om meer hulp bij het oplossen van de woningnood. De corporaties hebben behoefte aan een daadkrachtige regering: ‘Geef de wooncrisis de aandacht die het nodig heeft in het regeerakkoord’.

Beeld ter illustratie | Unsplash
‘Meer dan 175.000 mensen in de regio Haaglanden zijn op zoek naar een goede, betaalbare huurwoning’, aldus Sociale Verhuurders Haaglanden (SVH), de organisatie waarin de corporaties van dit gebied samenwerken. De corporaties geven aan hard te werken om genoeg woningen voor zoveel mensen te realiseren, ‘Maar daar hebben zij ook de hulp van de nieuwe regering bij nodig’.

 

‘Zo vragen de woningcorporaties het kabinet om meer regel- en investeringsruimte en om extra mogelijkheden om de nieuwbouw van sociale huurwoningen op gang te houden’. Ook is er behoefte aan concrete bouwlocaties, aan duidelijke regelgeving omtrent duurzaamheid en aan beleid dat stuurt op een redelijke kans op een woning.

 

75.000 woningen
In de komende jaren moeten er in de regio Haaglanden 75.000 nieuwe woningen komen. Dit is een afspraak tussen gemeenten, de provincie, het rijk en de corporaties. Om dit te realiseren zijn er allerlei grootschalige bouwprojecten op handen, zoals het plan om een groot woon-werkgebied te maken van de Schieoevers. Volgens de SVH zijn de corporaties verantwoordelijk voor het bouwen van 25.000 van de 75.000 nieuwe huizen: ‘Om de gemaakte afspraken sneller te kunnen realiseren is er een grote behoefte aan een daadkrachtige regering die doorpakt en regie neemt’.