Wil jij graag je technische kennis over dragen op jongeren? Dan is dit misschien iets voor jou!

Er is een tekort aan vakdocenten vooral met een bèta- of techniek richting. Dat komt omdat de mensen die in deze richting een opleiding hebben gedaan ook aantrekkelijk zijn voor het bedrijfsleven. Daarom wil Delft meer mensen enthousiast maken om les te geven in bèta-techniekvakken.

Om dit voor elkaar te krijgen hebben de gemeente Delft en de Technische Universiteit (TU) Delft een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. In het plan gaat het om het aantrekken en behouden van mogelijk onderwijstalent. De aanpak richt zich op mensen die 6 tot 8 uur per week les willen geven op een voortgezet onderwijsschool in de bèta-techniekvakken, naast hun studie of loopbaan in het bedrijfsleven.

"Technologie is overal om je heen. Niks gaat in onze maatschappij zonder technologie. Daar hoort goed techniekonderwijs bij op alle niveaus. Dat kan niet zonder goed opgeleide techniekdocenten," zegt Prof. Dr. Rob Mudde van de TU Delft.

Lees ook: Smart Makers Delft wordt een nieuwe ‘maakplaats’ voor alle Delftse leerlingen en studenten

Initiatiefnemer Renée Prins van TU Delft zegt hierover: "Vanuit de lerarenopleiding TU Delft zijn we hier al langer mee bezig. Het is niet iets wat alleen het onderwijs kan oplossen. Het vraagt om een samenwerking tussen bedrijfsleven, overheid en onderwijs. "

"Het initiatief is van groot belang voor het realiseren van de ambities van Delft," zegt Delftse Onderwijswethouder Lennart Harpe. "Goed onderwijs is belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende technisch talent wordt opgeleid voor de Delftse arbeidsmarkt."

Lees ook: Documentaire over welbevinden van leerlingen Stanislascollege Krakeelpolderweg

Vooral in het VMBO is er een groot tekort aan vakdocenten weet Jacqueline de Boer, teamleider van Stanislas Krakeelpolderweg en projectleider bij Sterk Techniek Onderwijs Haaglanden. Daarom doen zij ervaring op met het begeleiden van mensen die naast een onderwijsbaan ook in het bedrijfsleven werkzaam zijn of nog een technische opleiding volgen.