Waterschap wil meer vrijwilligers werven

Het Hoogheemraadschap van Delfland wil haar vrijwilligersbestand uitbreiden door meer functies beschikbaar te maken. Ook worden nieuwe vrijwilligers actiever geworven en behoren zij vanaf heden tot ‘Vrienden van Delfland’. Dat blijkt uit het nieuwe beleid dat op 18 januari werd gepresenteerd tijdens de Verenigde Vergadering. De politieke partijen die bij de vergadering van het waterschap aanwezig waren, steunen het nieuwe vrijwilligersbeleid.
Het gebouw van het Hoogheemraadschap van Delfland

De nieuwe overkoepelende vrijwilligersorganisatie ‘Vrienden van Delfland’ heeft vooral als doel om de zichtbaarheid van het waterschap te verbeteren. De vrijwilligers worden ingezet als ambassadeurs, die ‘via hun netwerk het draagvlak vergroten’. Zo hoopt Delfland dat meer mensen uiteindelijk bewust worden van het belang van het Hoogheemraadschap.

Allereerst wordt er ingezet om de poule vrijwilligers te vergroten via de groepen: Vrijwillige Dijkwachten, gepensioneerde medewerkers en oud-medewerkers en andere geïnteresseerde inwoners van de regio.

Kanttekeningen

Van alle partijen zet de AWP (voorheen Algemene Waterschapspartij) als enige een aantal kanttekeningen bij de huidige plannen. Ko Heijboer van AWP zei tijdens de vergadering: “Wij hadden graag een uitbreiding op dit stuk gezien. (…) Dat via de sponsoring van de clubkassen ook organisaties als de scouting, zouden kunnen worden ingezet als vrijwilliger van Delfland.”

Zo geeft Heijboer aan dat deze verenigingen kunnen helpen met het uitdelen van folders of het schoonhouden van de natuur. “We stemmen echter wel in met het voorgestelde beleid.”

735 jaar Delfland

Dit jaar bestaat het Hoogheemraadschap van Delfland 735 jaar. Dit wordt het hele jaar gevierd door lezingen, tentoonstellingen en een fotowedstrijd. Ook komt het waterschap met een serie verhalen. Hierin wordt verteld ‘wat er door de eeuwen heen veranderde zodat het kon blijven doen waar het al sinds 1289 goed in is: zorgen voor stevige dijken en voor voldoende en schoon water’.

Klik hier
voor alle (vrijwilligers-)vacatures.